Cel mai căutat mafiot din Italia, Matteo Messina Denaro, a fost arestat după 30 de ani

Poliţia din Italia l-a arestat pe Matteo Messina Denaro, cel mai căutat şef mafiot din ţară, care era fugar de peste trei decenii, anunţă The Guardian.

Messina Denaro, considerat unul din şefii mafiei siciliene Cosa Nostra, fost reţinut chiar la Palermo, în capitala Siciliei.

Căutat de mai bine de trei decenii, Matteo Messina Denaro fusese condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă pentru rolul său în asasinarea. în 1992, a procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

De asemenea, el are o condamnare pe viaţă pentru rolul său în atentatele cu bombă din Florenţa, Roma şi Milano, care au ucis 10 persoane în 1993.

În septembrie 2022, poliţia declarase că, în ciuda faptului că se ascunde de foarte mulţi ani, Messina Denaro încă este în măsură să dea ordine mafiei care acţiona în jurul oraşului Trapani, din vestul Siciliei, bastionul său regional.

Denaro, supranumit ”Diabolik”, a fost considerat cândva un candidat viabil pentru a deveni ”naşul naşilor” din mafia siciliană, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, şi a lui Salvatore Riina, în 2017.

Bărbatul de 60 de ani – care s-a lăudat cândva că „a umplut un cimitir, de unul singur” – şi-a păstrat şi după ce a fugit stilul de viaţă luxos, graţie mai multor finanţatori.

În august 2021, televiziunea publică italiană Rai a făcut publică o înregistrare din martie 1993, în care a fost identificată pentru prima dată vocea lui Denaro în timpul unui proces în care acesta fusese chemat să depună mărturie. După câteva săptămâni, liderul mafiot a fugit şi de atunci nu a mai fost găsit.

El a fost declarat vinovat şi condamnat în absenţă în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

”O mare victorie pentru statul nostru, care arată că nu se dă bătut în faţa mafiei. La aniversarea a trei decenii de la arestarea lui Totò Riina, un alt cap al crimei organizate, Matteo Messina Denaro, este adus în faţa justiţiei”, a comentat pe Twitter premierul italian Giorgia Meloni.