Ce surprize a oferit Bursa de Valori București în trimestrul al treilea din perspectiva acțiunilor companiilor listate
În pofida profiturilor însemnate raportate de companiile energetice listate pe piața locală de capital, evoluția acțiunilor bursiere pare a nu mai ține cont de acestea, o parte din explicație fiind teama investitorilor că profiturile ar putea fi supraimpozitate.
Inflația, războiul din Ucraina și aprecierea dolarului au contribuit la scăderea generalizată a burselor, în special a celor europene. Al treilea trimestru din 2022 „a fost unul dintre cele mai slabe din ultimii ani, atât pentru piața din România, cât și pentru cele externe“, notează într-un raport destinat investitorilor brokerii de la Prime Transaction. Foarte puțini emitenți din indicele BET-BK, indice de tip benchmark, care urmărește acțiunile a 30 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), selectate pe criterii de lichiditate, au avut randamente trimestriale pozitive, iar motivele sunt în cele mai multe cazuri greu de identificat, avertizează ei.
„Deși rezultatele financiare au fost în general unele bune, acestea nu s-au transferat neapărat și către prețul acțiunilor. Mai ales în topul celor mai mari scăderi sunt mai multe surprize, cu emitenți ale căror rezultate și/sau perspective nu ar justifica o evoluție bursieră negativă“, se arată în analiza Prime Transaction. Dintre cei 30 de emitenți din indicele BET-BK, doar 8 au avut randamente pozitive în trimestrul al treilea din acest an, față de 12 în trimestrul anterior.
Numărul emitenților pe minus a crescut astfel de la 18 la 22. Dacă luăm în calcul și deprecierea leului față de dolar, doar 4 emitenți din 30 au fost pe plus. „Mediana randamentelor în lei a fost de -9,50%, față de -1,26% în T2. În dolari, mediana a fost de -15,19%, față de -5,16% în T2“, reiese din calculele brokerilor, în aceste valori fiind incluse și dividendele, și acțiunile gratuite.
Surprizele
Acțiunile companiilor din sectorul energie și utilități au avut o evoluție mixtă, nu neapărat corelată cu rezultatele financiare. Probabil cea mai mare surpriză a fost Romgaz (SNG), care a încheiat trimestrul al treilea cu o scădere de 13,1%, în ciuda rezultatelor foarte bune și a contextului extrem de favorabil. „În trimestrul anterior, acțiunea SNG avusese cel mai mare randament din indicele BET-BK, așa că e posibil ca scăderea din T3 să fi fost cauzată și de marcări de profit, mai ales având în vedere scăderile generalizate ale pieței“, se arată în raportul Prime Transaction. Pe ultimul an, randamentul Romgaz este în continuare pozitiv, de peste 25%, al treilea cel mai bun rezultat de la bursa din București.
Electrica a avut parte, la rândul său, de o evoluție bursieră slabă în trimestrul al treilea, cu toate că a reușit să treacă pe profit. Acțiunile furnizorului de energie se află de mult pe o pantă descendentă, înregistrând o scădere de peste 50% față de maximul atins în februarie 2021.
Pe de altă parte, Transgaz a reușit să rămână pe plus, în ciuda faptului că pierderea trimestrială s-a adâncit în T3. „O explicație posibilă este dată de perspectivele de viitor, după ce lipsa gazului rusesc a determinat grăbirea atât a interconectării cu sursele din zona Mării Caspice, cât și a exploatării gazelor din Marea Neagră (cel puțin la nivel declarativ)“, motivează brokerii.
Rezultatele bursiere slabe ale companiilor energetice au fost afectate și de declarațiile făcute de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (cu ocazia discursului său anual asupra stării Uniunii Europene), care a vorbit despre profiturile uriașe ale producătorilor de energie și carburanți „provenite din război“. „Companii care produc energie cu un cost scăzut realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici nu au visat“, a spus șefa Comisiei Europene, propunând supraimpozitarea acestora.
Regiunea
Este neclar însă cum ar urma să fie realizată această supraimpozitare, Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizând că orice modificare trebuie comunicată clar și nu se poate aplica profiturilor realizate deja. Potrivit FMI, sistemul de taxe ar trebui să fie clar, predictibil și dominat de lege, ceea ce înseamnă că o propunere de a taxa profiturile excesive „care să se aplice profiturilor deja realizate este o inițiativă problematică“, a precizat expertul fiscal al instituției, Vítor Gaspar. În prima lună de la anunțul Comisiei Europene, indicele BET-NG, care urmărește acțiunile celor mai importante zece companii energetice listate la București, a pierdut circa 10%.
Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe piața locală de capital a scăzut în septembrie la 34,6 miliarde de euro, cu 25,2% mai puțin decât anul trecut, potrivit datelor BVB. Deși scăderea a fost relativ generalizată la nivel european, cele mai afectate piețe au fost cele aflate în apropierea conflictului, adică Polonia, România, Ungaria, Cehia și Slovacia. În trimestrul al treilea, piețele europene au fost influențate și de deprecierea valutelor față de dolar.
„Pe ultimele 12 luni, lucrurile stau chiar mai rău, scăderile ajungând până spre 50%, o amploare pe care nu am mai văzut-o de la criza din 2008. Bursele din Ungaria și Polonia au rămas pe ultimele două locuri în Europa, urmate de cea din Rusia (-43,9%)“, avertizează brokerii Prime Transaction.
Indicele BET a scăzut cu circa 30%, în vreme ce indicele BET-BK suferă unele dintre cele mai mari scăderi trimestriale, respectiv anuale, de la înființare.
Amânările
Având în vedere acest context, nu este de mirare anunțul administratorilor Fondului Proprietatea (FP) de amânare a ofertei publice inițiale (IPO) a companiei Hidroelectrica, probabil cel mai așteptat eveniment bursier al ultimului deceniu. Listarea a fost amânată pentru aprilie 2023, fiind programată inițial pentru 15 noiembrie. FP a motivat întârzierea invocând opoziția guvernului român ca listarea să se facă și la bursa din Londra concomitent cu cea de la București, potrivit lui Marius Dan, directorul general adjunct al Franklin Templeton – care administrează FP.
Și pachetul de acțiuni de vânzare ar putea fi diminuat, în contextul în care administratorul FP se îndoiește că la BVB ar putea fi absorbită o ofertă de 15-20% de acțiuni Hidroelectrica, pachet cu o valoare estimată la 2,5 miliarde de euro. „Pentru a finaliza o IPO la Bursa de Valori București, tranzacția ar putea fi diminuată cu 1 până la 1,5 miliarde de euro“, a declarat Marius Dan pentru Reuters. Listarea Hidroelectrica ar putea spori cu aproximativ 50% capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori București, ceea ce ar atrage acordarea statutului de piață emergentă și de către furnizorul de indici globali MSCI, după ce BVB l-a obținut din partea FTSE Russell.
Listarea companiei Salrom, la care FP deține 49% din acțiuni, a fost anunțată tot pentru anul viitor. Salrom promite să devină și o vedetă a producției de grafit, prin redeschiderea unor mine abandonate în 2004 și în 2006. Între timp, grafitul a devenit o resursă foarte valoroasă, în goana globală pentru materiale și minereuri rare. Producția de grafit ar plasa România pe harta producției de baterii electrice și a tranziției la energie verde, acesta fiind materia primă principală și pentru electrozii industriali, necesari inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen. Sunt doi ași, care ar putea face din 2023 un an bursier extrem de important. Dacă vor fi jucați.
Cine, ce, cât
Energia este un sector foarte bine reprezentat la Bursa de Valori București, raportând rezultate financiare preponderent bune în acest an.
- PONDERE. Companiile din energie dețin o pondere semnificativă în BET, principalul indice al Bursei de Valori București, de aproape 40%. Spre comparație, ponderea sectorului energetic este la jumătate în Polonia, cu toate că și acolo energia este unul dintre cele mai reprezentate domenii. Energia are o pondere de circa 21,3% în WIG20, indicatorul principal al bursei de la Varșovia, care urmărește evoluția celor mai importante 20 de companii listate.
- CÂȘTIGURILE. Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România, a terminat primul semestru al anului cu un profit net de 1,7 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât cel de anul trecut. Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 1,2 miliarde de lei, triplu față de 2021. SNP Petrom (OMV) a anunțat un profit net de 4,6 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Statul român câștigă deja de pe seama veniturilor suplimentare realizate de companiile energetice, fiind acționar la acestea.
Acest articol a apărut în numărul 150 al revistei NewMoney.
FOTO: Laszlo Raduly