Ce strategie de extindere are cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România
Emmanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor“, pentru că în primul val al regenerabilelor din România a fost cel mai mare dezvoltator de proiecte, este deja pe creasta celui de-al doilea val.
La jumătatea lui mai, firma West Power Investments primea de la Transelectrica avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un parc fotovoltaic de 1.043 de megawați în Arad. Potrivit datelor de până acum, este cel mai mare parc fotovoltaic care va fi operațional în România în anul 2024, atunci când este estimată punerea în funcțiune. Ar urma să coste, în total, peste 600 de milioane de euro și să fie amplasat pe mai bine de 1.000 de hectare. Ca să realizați amploarea proiectului, gândiți-vă că, acum, cel mai mare parc solar operațional din România are o capacitate de 60 MW.
Parcul gigantic este dezvoltat de Emmanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România. Și nu este singurul în acest al doilea val al regenerabilului care va cuprinde țara. Dar, înainte de a vă spune ce face acum, ce a făcut Muntmark în trecut?
În anul 2004, Muntmark a pus bazele unei companii care dezvoltă proiecte eoliene, Monsson, cu sediul la Constanța, o afacere de familie. România nu era încă membră a Uniunii Europene, despre regenerabile nu prea se discuta la noi, nimeni nu știa cum se face un proiect în domeniu. Muntmark a fost, așadar, primul.
Patru ani mai târziu a apărut legea prin care s-a introdus schema de sprijin pentru investițiile în sectorul energiei regenerabile, celebrele certificate verzi pe care le plătim acum cu toții în factură. După câțiva ani, schema a devenit și mai generoasă. A început boomul regenerabilelor, iar în pole-position a fost, evident, Muntmark.
Businessul era de a dezvolta proiecte, mai ales în eolian, de la zero, pentru a fi în final vândute – identifică resursa de vânt, găsește și cumpără teren, obține avize, în special avizul de racordare, și, în final, pune pe masă un proiect de parc eolian gata pentru a fi construit.
Strategia a dat roade. În 2012, portofoliul de proiecte deja livrate de Monsson și construite se ridica la 2.400 MW, turbine eoliene cu o capacitate totală deja mai mare decât centrala de la Cernavodă. Companii mari au cumpărat de la Monsson proiectele pe baza cărora au ridicat parcurile: Petrom, STEAG și, mai ales, CEZ, al cărui parc eolian din Dobrogea (Fântânele-Cogealac), de 600 MW, este cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Toate au cumpărat proiectele de la Muntmark.
După acea fază întâi de explozie a regenerabilelor, care s-a oprit însă pentru că statul a amputat schema de sprijin, România are instalații de circa 3.000 MW în eolian și de circa 1.500 MW în fotovoltaic. S-a spus că una din două turbine montate în România este într-un parc proiectat de Muntmark.
Al doilea val
În condițiile noii politici europene „Green Deal“, ale dorinței de a se reduce dependența de fosil, în special cel venit din Rusia, România a intrat deja în al doilea val al regenerabilelor. De data aceasta, susținute de costurile mai mici – tehnologia a avansat – și de prețurile mari ale energiei electrice în piață, investițiile noi nu mai beneficiază de schema de sprijin. Interesul este totuși imens.
„În momentul de față sunt în diverse faze de dezvoltare, cu orizont 2027, 38.000 MW noi în vânt, în fotovoltaicul mare și pe partea de prosumatori. Peste 65% din tot ce înseamnă capacitate nouă în regenerabile va fi în parcuri fotovoltaice, diferența – în eolian“, a spus Sebastian Enache, director la Monsson, la o conferință pe teme energetice, în februarie. Iar „Monsson își propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi, care, alături de alte proiecte, să ofere României șansa unei independențe energetice cât mai rapide“, a mai spus Enache.
Oficialul Monsson arată că proiectele din regenerabil de acum, când vorbim despre al doilea val, au o rată prognozată de succes mai mare decât ce s-a instalat în primul val, din deceniul trecut. „În primul val erau proiecte de 25.000 MW și a fost o rată de succes de 25%. Acum, pentru proiectele de 38.000 MW, se vor construi cam 37% din proiecte, mai mult decât data trecută. Acum, apetitul este crescut, iar energia regenerabilă este din ce în ce mai eficientă. În trecut erau turbine eoliene de 2,5 MW, cu un factor de capacitate de 25%. De anul viitor, când vor apărea primele parcuri noi onshore, se vor instala turbine de 6 MW, mai înalte, cu un factor de capacitate de până la 40%“, spunea Enache.
Iar Muntmark, acum stabilit în Monaco și cu cetățenie suedeză, derulează și alte businessuri de dezvoltare în regenerabil, nu doar prin Monsson. Potrivit unei centralizări din aprilie, el era acționar la 33 de companii înființate în România și administrator la 24 dintre ele, potrivit Termene.ro. Toate au ca obiect de activitate energia regenerabilă, deci de dezvoltare de parcuri.
Așa cum ați văzut mai sus, Muntmark dezvoltă cel mai mare parc foto din țară nu prin Monsson, ci prin altă firmă. Odată ce proiectul va fi terminat, cel mai probabil firma va fi vândută cu totul unei companii care va monta echipamentele și va opera parcul. Un exemplu: la începutul anului, Enel Green Power, divizia de regenerabile a grupului Enel, unul dintre marii investitori în regenerabile din România (peste 530 MW operaționali), a cumpărat cinci firme controlate de Muntmark, implicate în proiecte din regenerabil.
Diversificarea
Revenind la Monsson, afacerea de familie a lui Muntmark, în care este implicat și fiul său, Andrei, firma cu sediul la Constanța este deja un conglomerat de businessuri. Dacă principala sa activitate era, în trecut, de a dezvolta proiecte, acum face deja mult mai mult.
Monsson Operation montează turbine eoliene după ce a obținut acreditările și calificările de la producătorii mari din lume. Chiar în aceste zile, de exemplu, compania caută tehnicieni, pentru că a câștigat un contract de instalare a 90 de turbine Nordex în Finlanda, Suedia și Norvegia.
O altă companie din grup este specializată în soluții de desalinizare a apei și a livrat, spre exemplu, în Qatar, prima stație de desalinizare prin osmoză inversă, alimentată cu surse regenerabile de energie și complet automatizată.
Monsson este și producător de energie verde, prin capacitățile pe care le deține în Dobrogea, dar este și trader, și furnizor de energie. De asemenea, printr-o altă firmă, Orchid, înființată în 2013 și condusă de fiul Andrei, grupul lui Muntmark asigură servicii pentru industria energiei eoliene. A furnizat până în prezent servicii de mentenanță și instalare de turbine eoliene în valoare totală de peste 1 GW în România, Austria, Belgia, Croația, Polonia, Germania, Suedia, Danemarca și Finlanda.
RenewAcad
Proiectele de energie regenerabilă au nevoie de oameni, iar în acest scop, Monsson a creat, cu sprijinul altor companii din sector, RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie.
- Centre. RenewAcad, care are un prim centru de pregătire la Constanța, la Monsson, intenționează să califice în total 8.000 de foști mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilă, în zece ani. A fost deschis și un centru de pregătire în Valea Jiului.
- Costuri. Pregătirea inițială a unui tehnician pentru industria regenerabilă costă circa 8.000 de euro și, apoi, fiecare companie mai cheltuie anual cam 3.000 de euro. Pentru cine se va înscrie în RenewAcad, cursurile de 8.000 de euro vor fi gratuite.
- Salarii. Ulterior, cine va absolvi respectivele cursuri ar urma să aibă un avantaj competitiv în momentul în care se va angaja în sector, iar salariile oferite de angajatori nu sunt deloc mici – se poate ajunge la venituri de 5.000 de euro lunar pentru tehnicienii care vor lucra în afara țării.
Acest articol a apărut în numărul 141 al revistei NewMoney.
FOTO: Getty