Ce şanse mai are Guvernul Ciucă? Optimism în tabăra PNL, după eşecul primelor negocieri

Discuțiile de luni seara, de la Cotroceni, au revitalizat ideea Guvernului Ciucă. Potrivit unor surse politice, premierul desemnat urmează să reia discuțiile cu eventuali parteneri parlamentari. În context, este luat în calcul inclusiv scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce negocierile cu PSD au eșuat. Refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de Florin Cîțu.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan susţine că nu se discută despre renunțarea de către Nicolae Ciucă la formarea noului Guvern. „Eu am fost la Guvern toată seara să definitivăm programul de guvernare pe cele 19 capitole. Am avut de inchis capitolele Transporturi, Finante, Economie si Sanatate. Am compatibilizat programul PNL cu UDMR si urmeaza ca premierul desemnat sa prezinte programul in Parlament (…) Vreau sa anulez orice speculatie, nu se pune problema de depunere a mandatului, cred ca parlamentarii vor fi responsabli, situatia Romaniei este exceptionala, presiunea pe sanatate este fara precedent. Le cerem tuturor responsabilitate”, a declarat Rareș Bogdan, luni seară, la Profit.ro.

Suntem hotărâți, Guvernul Ciucă se va prezenta în Parlament și va cere votul de învestitură. Vreau să văd cum parlamentarii nu vor vota un general al armatei române și vor prefera jocuri meschine”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Termen limită pentru finalizarea negocierilor

El a menţionat că până marţi seara trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului. „Până mâine seară trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului şi prezentată lista. Pentru a prezenta lista trebuie să votăm atât programul prima dată, atât în forurile de conducere ale PNL, după care trebuie hotărâţi membrii, care urmează să aibă loc sub coordonarea premierului şi preşedintelui PNL, fiecare membru pentru fiecare portofoliu trebuie trecut prin forurile de conducere.

După asta trebuie analizată cererea celor din UDMR de ocupare a încă unui portofoliu sau într-o altă formulă dacă portofoliul respectiv nu era primit, au alte două portofolii considerate de mai puţină importanţă decât portofoliul solicitat şi văzut, dacă se va reface coaliţia cu USR în următoarele ore, nopţi şi zile, din nou compatibilizat programul de guvernare”, a transmis prim vice-preşedintele PNL.

Premierul desemnat, strâns cu uşa din propriul partid

Refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de Florin Cîțu. Întrebat, luni, despre acest scenariu, Cîțu a dat de înțeles că ar vrea să fie din nou premier, „dacă discutăm scenarii”. „Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier”, a spus Cîțu.

Duminică, liderii PNL și PSD au avut o primă discuție privind susținerea guvernului Ciucă. PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD. De asemenea, Marcel Ciolacu mai vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament. Președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul acestei săptămâni. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.