Ce opțiuni diplomatice au SUA pentru a evita un conflict cu China, în condițiile în care Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită până în 2027 pentru o invazie în Taiwan
Cum poate fi evitat un război pentru Taiwan, dat fiind că un conflict între cele două superputeri ale lumii – SUA și China – ar zdruncina din temelii omenirea? America trebuie să cântărească atent până unde merge cu pregătirile de război, astfel încât să nu riște ca tocmai făcând asta să precipite declanșarea lui, scrie revista britanică The Economist.
Europa este martora celui mai sângeros război din 1945 încoace, însă Asia riscă ceva mult mai devastator – un conflict între SUA și China pentru Taiwan. Tensiunea este la cote ridicate, America pivotând către o nouă doctrină, botezată „Distributed Lethality“ (trecerea de la o paradigmă militară defensivă la una mai ofensivă, n.r.) și gândită să anihileze atacurile cu rachete ale Chinei.
La începutul lunii martie, zeci de avioane chinezești au penetrat zona de apărare aeriană a Taiwanului. Iar la o săptămână, ministrul chinez de externe, Qin Gang, a condamnat strategia Americii „de a ține sub control și suprima, un joc cu sumă nulă de-a viața și de-a moartea“.
The Economist ridică două întrebări, în contextul în care Statele Unite ale Americii se fortifică militar în Asia și caută să-și activeze alianțele: merită să riște un război direct cu o altă putere nucleară pentru a apăra Taiwanul, ceea ce nu au fost pregătite să facă, de exemplu, pentru Ucraina?
A doua, rivalizând militar cu China în Asia, SUA nu provoacă oare exact războiul pe care încearcă să-l prevină?
Necunoscute
Nimeni nu poate fi sigur cum ar putea începe o invazie a Taiwanului. China poate folosi așa-numitele „tactici în zone gri“ (un spațiu de risc în care au loc strategii și manevre de hărțuire care sunt între război și pace și care se produc fără nicio modificare a relațiilor diplomatice, n.r.), care sunt coercitive, dar care nu pot fi considerate acte de război per se.
Sau poate impune o blocadă insulei care se autoguvernează și îi subminează astfel economia și moralul. Sau ar putea fi un atac cu rachete asupra bazelor americane din Guam și din Japonia, lovitură prin care să pregătească terenul pentru un asalt amfibiu. Dat fiind că Taiwanul poate rezista de unul singur unui atac câteva zile sau săptămâni, orice conflict poate escalada rapid într-o confruntare a celor două superputeri.
În locul tranșeelor și atacurilor infanteriei pe care le-am văzut în Ucraina, un război pentru Taiwan ar putea implica o nouă generație de arme, de la rachete supersonice la arme antisatelit, ceea ce ar duce la distrugeri greu de estimat în acest moment și ar putea provoca o reacție imprevizibilă de ambele părți.
Impactul economic ar fi și el devastator – Taiwanul este furnizorul principal al lumii în privința celor mai avansate cipuri. Statele Unite, China și Japonia, cele mai mari trei economii ale lumii și cele mai interconectate, vor institui sancțiuni, ceea ce va afecta masiv relațiile comerciale globale. Evident, Statele Unite le vor cere aliaților europeni să impună embargou Chinei.
Din păcate, războiul nu mai este o posibilitate îndepărtată, după ce o veche înțelegere s-a rupt. Din anii ’70, Statele Unite au fost atente să nu încurajeze Taiwanul să-și declare oficial independența, dar și să nu promită explicit să-l apere. Fără să excludă opțiunea de a folosi forța, Beijingul a pledat pentru o reunificare pașnică.
Numai că aceste poziții s-au schimbat. Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a anunțat armata să fie pregătită pentru o invazie până în 2027, potrivit informațiilor serviciului american CIA. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a dat asigurări că va apăra Taiwanul în cazul în care China va ataca. Numai că echilibrul militar nu mai este atât de clar în favoarea Americii, așa cum era în anii ’90. Iar opinia publică s-a mai schimbat în Taiwan, un motiv fiind și modul în care China a suprimat libertățile în Hong Kong – astăzi, doar 7% dintre taiwanezi mai sunt pentru reunificare.
Ambele tabere își consolidează pozițiile și caută să-și semnalizeze gradul de hotărâre, balet cu consecințe destabilizatoare. Unele sunt vizibile – cum a fost vizita de la Taipei de anul trecut a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, altele sunt aproape invizibile, precum tăierea misterioasă a cablurilor submarine de internet care alimentau Taiwanul.
Diplomația este înghețată – oficialii militari ai celor două părți nu au mai avut discuții din noiembrie. În timpul incidentului recent cu balonul-spion, China nu a vrut să răspundă când partea americană a încercat să ia legătura. Și retorica internă a devenit tot mai belicoasă, în ambele tabere. În ceea ce una dintre părți vede drept un act de apărare menit să protejeze liniile roșii, cealaltă vede o încercare agresivă de a-și proiecta ambițiile globale. Așa se face că ambele părți tind să-și radicalizeze pozițiile.
Plasa americană de siguranță
Nu este clar cât de departe ar merge SUA pentru a apăra Taiwanul. China are câteva planuri ce depășesc Taiwanul, dar nu vrea să invadeze sau să conducă direct toată Asia. Și nu este clar nici câți taiwanezi percep China ca pe o amenințare clară sau sunt dispuși să intre într-un război.
Asemenea ucrainenilor, este clar însă că taiwanezii merită sprijinul american. Insula este admirabil de liberală și democrată, dovadă că aceste valori nu sunt străine culturii chineze. Ar fi o tragedie dacă Taiwanul va trebui să se supună unei dictaturi. Dacă America nu ar interveni, umbrela ei de securitate din Asia ar fi profund pusă sub semnul întrebării.
Unele țări asiatice s-ar adapta dominației chineze. Coreea de Sud și Japonia însă ar căuta să se înarmeze nuclear. Ar fi astfel confirmată viziunea Chinei asupra lumii – interesele statelor prevalează în fața libertăților individuale, consacrate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ajutorul primit de Taiwan este menit să preîntâmpine un atac al Chinei fără să provoace război. SUA trebuie să ia în considerare calculul lui Xi – o plasă de siguranță din partea Americii ar putea încuraja Taiwanul să-și declare independența formală față de Beijing, ceea ce este o linie roșie pentru Xi. Iar promisiunea unei prezențe militare americane mai largi în Taiwan ar putea împinge China să atace acum și fără linia roșie a independenței.
Dacă invazia este însă ratată, Xi și Partidul Comunist vor plăti enorm. America trebuie să-și calibreze poziția – să-l asigure pe Xi că liniile lui roșii nu vor fi trecute, dar totodată să-l și convingă că orice act de agresiune presupune riscuri inacceptabile. Scopul nu este să rezolve chestiunea Taiwanului, ci să o amâne.
Taiwanul trebuie să evite să provoace. Președintele său, Tsai Ing-wen, nu a declarat independența. Dar trebuie să facă mai mult pentru a-și descuraja vecinul – de la a-și spori cheltuielile cu apărarea, astfel încât să poată rezista singur, fără ajutor american, până la a-și pregăti cetățenii să reziste acelor tactici din zona gri (dezinformare sau manipulări electorale).
La rândul lor, Statele Unite ar trebui să facă eforturi mai mari să dea noi asigurări Chinei și să o descurajeze. Ar trebui să evite gesturile simbolice care provoacă Beijingul. Cu actualul regim chinez, SUA nu vor putea ajunge vreodată la vreun acord cu privire la Taiwan. Însă ambele au interes comun – evitarea unui al treilea război mondial.
Primii 15 ani ai Războiului Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică au presupus un amestec teribil de politică periculoasă și greșeli aproape catastrofale, până când criza rachetelor din Cuba a marcat o revenire la diplomație. Cam acesta este și terenul actual global. Din păcate, terenul comun posibil pe care-l au la îndemână SUA și China pe dosarul Taiwan este tot mai mic. Într-un fel, cele două sisteme rivale trebuie să găsească o modalitate mai puțin periculoasă de a conviețui.
Impact
Un posibil război se va extinde în toată regiunea și va avea consecințe devastatoare. Pușcașii marini americani se antrenează pentru un război cu China, care ar fi precipitat de o invazie în Taiwan. Baza americană din Okinawa, la capătul sudic al arhipelagului japonez, se află la doar 600 de kilometri de Taiwan.
Cele două insule fac parte din ceea ce strategii militari americani numesc „primul lanț de insule“ – o serie de arhipelaguri și insule, mari și mici, care se întind din Japonia până în Malaysia, împiedicând trecerea navelor din China în Pacific. Și fie că vor avea sarcina să șicaneze navele chineze de la distanță, fie (mai puțin probabil) vor fi desfășurați în Taiwan pentru a respinge o debarcare chineză, pușcașii marini vor intra primii în luptă într-un eventual conflict.
Cel mai greu este să faci față unui adversar care vine spre tine cu un număr imens de soldați și arme. Pe măsură ce forța militară a Chinei crește, este tot mai greu de anticipat modul în care se va desfășura un război pentru Taiwan. Singura certitudine este că, și dacă nu se ajunge la arme nucleare, un astfel de conflict va avea consecințe teribile nu doar asupra celor 23 de milioane de taiwanezi, ci asupra întregii omeniri.
„Ne vom lupta“
Liderii comuniști chinezi pretind Taiwanul de când forțele naționaliste s-au refugiat acolo după ce au pierdut războiul civil din 1949. Statele Unite s-au angajat de mult să ajute insula să se protejeze. Dar, în ultimii ani, de ambele tabere, retorica și pregătirile au devenit tot mai febrile.
Între timp, americanii trimit tot mai multe cadre care să-i pregătească pe soldații taiwanezi, iar guvernul de la Taipei a prelungit stagiul militar obligatoriu de la patru luni la un an. Congresmenii americani i-au cerut președintelui Biden să învețe lecția din Ucraina și să înarmeze Taiwanul cu tot ce are nevoie înainte de o posibilă invazie, nu după. La această senzație de criză iminentă se adaugă, pe de o parte, eforturile Americii de a frâna industria tehnologică a Chinei, iar pe de alta, prietenia tot mai mare a lui Xi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Unii cred că de fapt conflictul ar putea fi declanșat înainte de 2027. „În 2025 ne vom lupta“, crede generalul Michael Minihan, șeful comandamentului mobilității aeriene a Statelor Unite. Ambele tabere se tem că timpul s-a cam scurs. Americanii se tem că forțele chineze vor fi prea puternice pentru a putea fi ținute sub control, iar chinezii se gândesc că perspectiva unei reunificări pașnice s-a cam evaporat.
„Războiul cu China nu este inevitabil, nu este nici iminent“, crede totuși amiralul John Aquilino, comandantul forțelor americane din India-Pacific, cel care ar urma să coordoneze o eventuală confruntare cu China. Misiunea lui este de a face tot ce îi stă în putință pentru a preveni un conflict. „Dar dacă strategia de ținere sub control dă greș, trebuie să fim pregătiți să luptăm și să câștigăm. Iar după cum arată și invazia Ucrainei, nu există termenul de război scurt“, a mai spus Aquilino.
Simptomele războiului
Prima întrebare pentru strategii americani este în ce grad vor fi avertizați cu privire la o invazie iminentă. Armata chineză, cu două milioane de soldați activi (versus armata taiwaneză, cu 163.000) va avea nevoie de pregătiri ample pentru a iniția ceea ce ar fi cel mai mare asalt amfibiu de la Ziua Z din 1944 încoace.
Într-un război în care Xi își alege momentul, multe dintre aceste pregătiri pot fi deghizate în exerciții militare. Oficialii militari americani spun că ar putea vedea semnale fără echivoc ale unui război iminent (stocuri de sânge) cu doar două săptămâni înainte. Pentru operațiuni mai mici – capturarea insulelor pe care Taiwanul le controlează aproape de propriul teritoriu –, avertizarea ar fi cu doar câteva ore înainte.
America va vrea să expună din timp pregătirile de război ale Chinei, cum a făcut cu ale Rusiei în cazul invadării Ucrainei, pentru a putea astfel ralia o coaliție internațională. Ar fi mai ușor dacă președintele Xi va alege calea unei invazii directe. Iar China ar putea să exploateze ambiguitățile din statutul Taiwanului – nu are relații diplomatice cu majoritatea țărilor. Dacă Xi invocă anumite provocări din partea Taiwanului și începe cu acțiuni non-militare, de pildă, o blocadă, Statele Unite și aliații lor ar putea ezita.
De asemenea, SUA trebuie să cântărească până unde merge cu pregătirile de război, astfel încât să nu riște declanșarea lui. A trimite avioane în regiune ca demonstrație de forță, a desfășura soldați în Taiwan sau a amenința aprovizionarea cu țiței a Chinei prin strâmtoarea Malacca, toate acestea ar putea fi considerate provocări de către China, dacă nu chiar acte de război.
Scenarii de luptă
Pe măsură ce războiul ar deveni iminent, Taiwanul ar avea de făcut câteva manevre rapide – să-și mute navele de pe vulnerabila coastă de vest pe cea de est, să-și ascundă în subteran avioanele și să-i mobilizeze pe cei 2,3 milioane de rezerviști. Va trebui totodată să țină sub control panica generalizată a populației, mulți dorind să părăsească insula.
Americanii ar trebui să-și disperseze avioanele din bazele expuse, pușcașii marini ar fi desfășurați în jurul punctelor maritime cheie, submarinele ar trece pe poziții, unele aproape de Taiwan, unii comandanți americani și taiwanezi ar presa pentru lovituri militare împotriva forțelor invadatoare chineze, dar vor prevala vocile care vor cere soluții diplomatice.
China, la rându-i, va trebui să ia o decizie critică – se va limita să atace Taiwanul, sperând să creeze o punere în fața faptului împlinit în cazul unei ezitări a Statelor Unite? Sau va lovi forțele americane din regiune, într-un nou Pearl Harbor? Primul scenariu îi lasă Americii opțiunea de a ataca forțele invadatoare, al doilea va garanta intrarea cu toată forța în conflict, la fel și a Japoniei alături de SUA, dacă China va lovi bazele americane din arhipelagul nipon.
În mod cert, o invazie va începe cu lovituri masive de rachete care să distrugă apărarea navală, aeriană și antiaeriană a Taiwanului. Wang Hongguang, fostul comandant adjunct din regiunea militară Nanjing, vorbea în 2018 despre cum ar arăta un atac al Chinei – 24 de ore de bombardament continuu împotriva țintelor militare și politice taiwaneze, apoi asupra infrastructurii civile (depozite de combustibil și centrale energetice).
China va sabota sateliții taiwanezi, va tăia cablurile submarine de internet și va folosi războiul electronic pentru a-i da peste cap sistemele de comandă și control, sabotând implicit coordonarea cu forțele americane. Se va crea un haos de proporții, totul fiind gândit să se obțină o fereastră de două zile pentru invazie. Dacă forțele americane nu ajung în trei zile, se lăuda generalul Wang, „nu mai are rost să se deranjeze să vină“.
Debarcarea
China trebuie să ducă la bun sfârșit formidabila provocare a unui atac amfibiu, una dintre cele mai dificile forme de război (iar plajele insulei taiwaneze Kinmen, aflată la doar trei kilometri de continent, sunt încă presărate cu relicvele unei încercări de invazie din 1949). De atunci însă, armata chineză a făcut progrese militare imense, în plus a studiat și câteva debarcări de succes – Ziua Z, debarcările conduse de americani la Incheon în Coreea, în 1950, sau recucerirea de către Marea Britanie a Insulelor Falkland în 1982.
Meteorologic, cea mai bună perioadă pentru o invazie este fie martie-mai, fie septembrie-octombrie. Doar 14 plaje ar fi potrivite pentru o debarcare și sunt deja puternic fortificate, în special cele din apropierea Taipeiului, unde forțele chineze vor prefera să înceapă invazia. Nu se știe dacă armata chineză are suficiente nave pentru a transporta rapid o forță de debarcare suficientă – între 300.000 și un milion de soldați pentru a fi siguri că supune Taiwanul.
La rându-i, strategia Taiwanului va fi să împiedice debarcarea inițială a Chinei sau să o împiedice să aducă suficiente trupe. Forțele taiwaneze ar urma să blocheze porturile și plajele cu mine marine, nave scufundate și alte obstacole. Cu sprijin aerian și naval, ar lovi forța de debarcare cu rachete și cu artilerie.
Există zvonuri că Taiwanul ar avea conducte subacvatice pe plajele sale ce pot elibera un lichid inflamabil, iar unele dintre insulele sale periferice sunt protejate de arme telecomandate. Fiind o insulă, Taiwanul nu este doar mai greu de invadat decât Ucraina. Și operațiunile militare împotriva ei sunt mai greu de susținut.
Nu în ultimul rând, America și Taiwanul vor avea nevoie de sprijinul aliaților. Japonia, unde se află zeci de mii de soldați americani, are forțe de încredere, Filipine are o armată slabă, dar este aproape de Taiwan, Australia este aliat important, chiar dacă modest înarmat și cam îndepărtat. Nu se știe clar cum se va poziționa India.
În trecut, strategia Statelor Unite de apărare a Taiwanului se baza pe portavioane (pe primul l-a trimis în zonă după ce China a tras rachete în apropiere de Taiwan în 1995 și apoi încă o dată, după salva lansată în 1996). De atunci însă, China a investit enorm în arme A2/AD, concepute pentru a respinge navele și aeronavele americane – este vorba de racheta DF-26 și de noile rachete hipersonice care sunt mai greu de interceptat.
La fel, forța navală a Chinei este acum cea mai mare din lume, cu o flotă de submarine care pot ataca navele americane din zonă. De temut sunt și bombardierele cu rază lungă de acțiune.
David Ochmanek, de la think tankul RAND Corporation, care a simulat un conflict pentru Taiwan, susține că vechile strategii americane reprezintă o cale sigură către înfrângere. Alternativa pentru strategii americani este rezumată în trei puncte – să perturbe operațiunile chineze în zona primului lanț de insule, să apere aliații din respectiva zonă și să domine marea și cerul.
America trebuie să depășească provocări descurajante – „tirania distanței“ în vastul Ocean Pacific, faptul că azi China și-a lărgit zona de angajament, astfel încât poate ajunge și la bazele americane din Pacificul de Vest, și dimensiunile armatei ca număr de soldați și echipamente, China depășind SUA la mai multe categorii.
Opțiuni
Date fiind consecințele devastatoare, întrebarea este dacă Statele Unite și China chiar vor să se ajungă la o confruntare militară? Oficialii chinezi spun că soluția lor preferată este unificarea pașnică și neagă orice calendar al unei invazii. China are, de asemenea, multe opțiuni înainte de o invazie totală – represalii economice, o blocadă totală sau parțială și capturarea unor insule periferice precum Kinmen.
Președintele Xi are motive să aștepte, mai ales pentru că forța militară este în continuă creștere, pe când cheltuielile militare americane sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 80 de ani ca pondere din produsul intern brut (PIB).
Fără să vrea, Xi s-ar putea să fie însă presat să atace dacă Taiwanul respinge orice variantă de reunificare cu China și-și declară oficial independența sau dacă SUA trimit trupe în Taiwan. Mulți strategi din SUA și din Asia cred că pierderea Taiwanului ar înlocui ordinea din regiune dictată acum de SUA cu una dictată de China.
Acum, America se consolează cu eșecurile Rusiei pe frontul din Ucraina, crezând că acestea alimentează și îndoielile lui Xi privind abilitatea de a cuceri Taiwanul. Totuși, pentru a păstra echilibrul precar în regiune, SUA trebuie să dea dovadă de o extraordinară abilitate – să alimenteze ezitările lui Xi, consolidându-și în același timp propria poziție, a aliaților și a Taiwanului, dar nemergând atât de departe, încât să-l facă pe liderul chinez să creadă că trebuie să atace rapid sau altfel să renunțe la anexarea insulei.
Pericole
Consecințele unui război SUA-China ar fi devastatoare.
- RISCUL NUCLEAR. Chiar dacă Joe Biden a spus că Statele Unite se vor baza tot mai puțin pe arsenalul nuclear, iar China a adoptat politica de a nu va fi prima care să recurgă la arma nucleară, riscul unui dezastru crește odată cu arsenalul Chinei – de la 400 de focoase, cât are azi, la 1.000 până în 2030 (dar tot mai puțin decât au SUA și Rusia).
- RISCUL ECONOMIC. Costul economic ar fi, de asemenea, enorm. RAND estima în 2016 că un război de un an în Taiwan ar reduce PIB-ul Chinei cu 25-35% și al Americii cu 5-10%. Grupul Rhodium, o companie de consultanță, concluziona în 2022 că întreruperea aprovizionării cu semiconductori (Taiwanul produce 90% dintre cele mai avansate cipuri de computer din lume) ar provoca o penurie globală de produse electronice, ducând la daune „incalculabile“ economiei mondiale.
Acest articol a apărut în numărul 160 al revistei NewMoney
FOTO: Getty