Ce impact vor avea pe termen lung în piața de IT din România programele de digitalizare din sectorul public. Studiu de caz: Connections
Intrarea în 2021 pe piața de capital a permis grupului de companii de tehnologie Connections Consult o creștere accentuată a cifrei de afaceri. De anul acesta, Connections a intrat într-o nouă etapă de consolidare a businessului.
Sectorul de IT&C din România a ajuns anul trecut la o cifră cumulată de afaceri de circa nouă miliarde de euro, potrivit unei estimări a Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Cu o creștere anuală de 15%-17%, acest segment al industriei locale are un aport de circa 7% din produsul intern brut (PIB), conform sursei citate.
Pariul pe bursă. Aceste creșteri sunt generate de accelerarea businessurilor din software și servicii, iar un exemplu în acest sens este cel al grupului de companii Connections Consult, fondat de Bogdan Florea (45 de ani). Connections s-a listat în septembrie 2021 pe piața AeRO a Bursei de Valori București, după ce cu două luni înainte a încheiat cu succes un plasament privat, în urma căruia a ridicat de la investitori circa două milioane de euro.
Listarea a venit după ce Bogdan Florea avusese și alte discuții cu diverși investitori. Însă compania, care are mai multe linii de business, nu era interesantă în totalitate pentru un investitor, ci doar anumite bucăți din ea. Acesta a fost și motivul pentru care antreprenorul a optat în cele din urmă pentru intrarea pe piața de capital. „A vinde o parte din companie presupunea o secționare și a zonei de suport“, explică Bogdan Florea, a cărei companie este specializată în soluții software, servicii și suport IT.
Anul trecut, Connections a avut o cifră de afaceri de circa 12 milioane de euro, în creștere cu 48% față de 2021. Potrivit lui Bogdan Florea, după listarea pe AeRO, credibilitatea companiei a crescut, iar accesul la proiecte mai mari a fost mai facil. „Prezența pe bursă oferă un pic mai multă credibilitate în fața clienților și mai multă încredere în ceea ce privește obținerea de businessuri în diverse zone“, mai spune antreprenorul. El precizează că, în afara credibilității mai ridicate, listarea pe bursă a adus și mai multă siguranță businessului, pentru că în fiecare an compania este auditată financiar, iar procedurile pe care le urmează conduc la consolidarea afacerii. După listare, compania a făcut o singură achiziție, a unui jucător local din zona de outsourcing.
Pe plan extern, Connections Consult are contracte cu clienți din Bulgaria, Serbia, Statele Unite, Orientul Mijlociu și Europa de Vest. „Ne-am conservat clienții pe care i-am avut și n-am desfășurat campanii intense de extindere pentru că nu am avut focus pe zona asta. Gestionarea creșterii generate de activitatea cu clienții din România plus constrângerile legate de bursă ne-au cam ocupat tot timpul“, detaliază Bogdan Florea.
Din momentul listării și până acum a crescut și numărul de angajați și colaboratori ai companiei, de la 300 la circa 400. Pentru a oferi mai multă siguranță businessului, Bogdan Florea spune că activitatea companiei sale se va îndrepta către cât mai multe industrii și către companii cu profiluri de activitate cât mai diferite, astfel încât, în cazul unei eventuale crize majore, să nu constate că toți clienții săi sunt afectați în același timp.
Bogdan Florea este în antreprenoriat de 18 ani. El a pus bazele companiei de tehnologie pe care o conduce pe vremea când lucra ca inginer software la Motorola și constatase că pe piață apăruseră multe oportunități de dezvoltare în zona de suport IT și outsourcing. A mers în paralel cu jobul de la Motorola și cu start-upul timp de vreo doi ani, după care s-a dedicat exclusiv antreprenoriatului.
Efectul PNRR
Bogdan Florea ține să precizeze că, după listare, s-a uitat inclusiv către oportunitățile de afaceri din sectorul public. Și asta, pentru că este convins că există destul loc de creștere pe acest segment al pieței, pe fondul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Vrem să ne diversificăm portofoliul și să ne axăm pe fondurile europene pe care le atrage domeniul public și pe care le va investi în digitalizare“, spune antreprenorul. Mărturisește că înainte de 2021 nu se gândea la contracte din zona publică, însă acum crede că o eventuală recesiune ar putea dezechilibra anumite businessuri din domeniul privat.
În cazul unor probleme financiare, explică el, multe companii ar putea renunța la bugetele de investiții sau vor alege să stopeze anumite proiecte. Adăugând segmentul de licitații publice în business, spune Florea, în următorii ani, când statul va pune accent pe digitalizare, afacerea își va putea menține avansul luat după listare.
„Ai siguranța proiectului care nu se anulează odată început, dar și o obligație drastică de a livra exact atunci când ai promis și în parametrii banilor respectivi“, explică Bogdan Florea care ar fi avantajele și dezavantajele migrării către contractele publice.
El nu este singurul antreprenor din industria IT care a văzut o oportunitate în lucrul cu statul. Recent, Voicu Oprean, fondator al companiei clujene AROBS, mărturisea pentru NewMoney că din acest an a creat un departament special care să se ocupe de licitațiile publice, miza fiind tot proiectele de digitalizare pe care statul ar urma să le deruleze prin finanțări europene.
Revenind la Connections, Bogdan Florea spune că proiectele derulate cu sectorul public au și valoare adăugată mai mare. În cazul unui contract cu o companie din sectorul privat există posibilitatea ca la un proiect să lucreze mai multe firme de IT, bugetele de investiții fiind împărțite în mai multe felii. În cazul contractelor de stat, în schimb, e vorba de contracte pe care o singură companie le va dezvolta cap-coadă, beneficiind astfel de întregul buget alocat proiectului. Iar astfel de proiecte sunt vizate acum de Connections, care vrea pe viitor să facă pasul către piața principală a Bursei de Valori București.
Acest articol a apărut în numărul 177 al revistei NewMoney
FOTO: Laszlo Raduly