Ce impact are AI asupra businessurilor și societății? Iată câteva avantaje, dar și dezavantaje

NewMoney 24/06/2024 | 14:34 Ştiri
Ce impact are AI asupra businessurilor și societății? Iată câteva avantaje, dar și dezavantaje

Inteligența artificială (AI) joacă un rol din ce în ce mai important în afaceri și societate și transformă rapid modul de operare al businessurilor și funcționarea societății. De la automatizarea sarcinilor repetitive la îmbunătățirea proceselor decizionale, AI oferă oportunități semnificative pentru eficientizare și inovare.

Dan Alexandru Barbu, CEO Matealle Consulting explorează beneficiile majore ale AI, modalitățile de integrare în afaceri, utilizarea de către angajați și echilibrul dintre avantajele și dezavantajele sale. „Inteligența artificială reprezintă o revoluție în modul în care operăm businessurile și gestionăm societatea. (…) AI este și va deveni un instrument extrem de valoros care va spori și eficientiza multe activități umane. Acesta va prelua procesele de fabricație repetitive și va îndeplini sarcini de rutină care implică recunoașterea limbajului și a modelelor. Folosită corect, inteligența artificială poate îmbunătăți rezultatele pentru produse și servicii. Văd AI nu ca pe un înlocuitor al oamenilor, ci ca pe un partener puternic care ne ajută să ne atingem obiectivele mai rapid și mai eficient”, spune acesta.

Potrivit unui comunicat de presă al Matealle Consulting, inteligența artificială poate automatiza sarcinile repetitive, permițând angajaților să se concentreze pe activități mai strategice. De exemplu, roboții software pot procesa date și genera rapoarte mult mai rapid decât oamenii. Astfel de sisteme „metode sofisticate de recunoaștere a modelelor”, care pot adauga valoare și îmbunătății productivitatea.

Totodată, algoritmii AI pot analiza volume mari de date pentru a identifica tipare și tendințe ascunse, oferind astfel suport decizional bazat pe date concrete. Acest lucru este esențial în sectoare precum finanțele, sănătatea și marketingul.

Mai mult, în marketing, inteligența artificială permite personalizarea experiențelor clienților prin analiza comportamentului de cumpărare și oferirea de recomandări personalizate. Acest lucru crește satisfacția și loialitatea clienților.

De asemenea, automatizarea proceselor reduce costurile de operare, eliminând necesitatea muncii manuale pentru sarcinile simple. Acest lucru poate duce la economii semnificative pe termen lung.

Pentru ca un business să adopte și să implementeze cu succes inteligența artificială, trebuie să aibă o strategie coerentă și activă. La fel de important este ca strategia să fie controlată, iar companiile trebuie să ia în considerare utilizarea AI în mod holist, astfel încât procesele întregi să fie reimaginate, împreună cu reproiectarea sarcinilor pentru a combina abilitățile tehnologiei și ale angajaților.

„Primul pas este identificarea zonelor din afacere unde AI poate aduce cele mai mari beneficii. Acestea pot include automatizarea serviciilor clienți, analiza datelor sau managementul lanțului de aprovizionare. O afacere trebuie să investească în tehnologia potrivită și să asigure infrastructura necesară pentru implementarea soluțiilor AI. Aceasta poate include hardware, software și servicii cloud. De asemenea, integrarea AI necesită angajați bine instruiți. Oferirea de cursuri și traininguri pentru personal este esențială pentru a maximiza utilizarea eficientă a tehnologiilor AI. Colaborarea cu experți în AI și companii de tehnologie poate accelera implementarea și poate oferi cunoștințe valoroase pentru utilizarea optimă a AI.”, explică CEO-ul Matealle Consulting.

În plus, comunicarea și transparența cu angajații sunt esențiale pentru a genera încredere în adoptarea Inteligenței Artificiale. „Angajații pot utiliza inteligența artificială pentru a automatiza sarcinile repetitive, cum ar fi introducerea datelor sau analiza rapoartelor, eliberând astfel timp pentru activități mai complexe. AI poate oferi suport angajaților în luarea deciziilor prin furnizarea de analize detaliate și predicții bazate pe date istorice și tendințe actuale. Chatboții și asistenții virtuali bazați pe AI pot gestiona interacțiunile cu clienții, oferind răspunsuri rapide și eficiente la întrebări comune”, adaugă CEO-ul Matealle Consulting.

Avantajele și dezavantajele Inteligenței Artificiale

Companiile vor trebui să ia în considerare riscul implementării AI din mai multe perspective, inclusiv cele legale, de reglementare și etice. Pe lângă stabilirea dreptului de proprietate asupra strategiei de inteligență artificială la nivel de consiliu, companiile vor trebui, de asemenea, să ia în considerare cum să facă față provocărilor etice pe care le aduce tehnologia, mai reiese din comunicatul de presă.

„Inteligența artificială vine cu o serie de avantaje, dar și cu o seie de dezavantaje. Printre avantaje de numără: productivitate sporită (automatizarea sarcinilor repetitive și analizarea rapidă a datelor); decizii informate (analize precise și predicții bazate pe date); experiențe personalizate pentru clienți; reducerea costurilor operaționale. În ceea ce privește dezavantajele, în primul rând este clar că vorbim de costuri ridicate pentru implementarea tehnologiei, faptul că automatizarea poate duce la reducerea necesarului de forță de muncă în anumite domenii; utilizarea necorespunzătoare a AI poate duce la probleme legate de confidențialitate și discriminare și desigur necesitatea de expertiză tehnică pentru implementare și mentenanță. Pe măsură ce dependența business-urilor de inteligența artificială crește, este clar că o redistribuire a muncii este inevitabilă. Pentru a face față schimbării de competențe pe care aceasta o implică, recalificarea forței de muncă este esențială. Trebuie să recunoaștem că ritmul schimbărilor tehnologice se accelerează și nu încetinește și aparent nu există o linie de sosire. Tehnologia vor depăși nu prin copierea noastră, ci prin valorificarea combinației de cantități colosale de date, putere de procesare masivă și algoritmi remarcabili.”, conchide Dan Alexandru Barbu, CEO Matealle Consulting.