Ce faci atunci când nu ai ce face cu banii

Bill Gates s-a aflat în această vară în atenția publică din cauza separării de soție. Un divorț al unui om bogat, oricât de discret ar fi, atrage atenția asupra averii pe care acesta o deține. În ceea ce îl privește pe Gates, presa internațională a adunat o parte importantă din investițiile pe care cofondatorul cor­porației Microsoft le-a făcut de-a lungul timpului.

AVEREA ȘI FUNDAȚIA. Dincolo de tema divorțului, am putut afla destinațiile de investiții ale lui Bill Gates, portofoliul pe care îl deține și către ce s-au îndreptat banii acestuia pentru a produce alți bani. Se știe deja, investițiile sunt făcute prin holdingul Cascade, un vehicul care adună participații la companii și active. Averea lui Bill Gates este estimată la apro­ximativ 130 de mili­arde de dolari, iar banii lui sunt prezenți peste tot în economia americană.

Sau aproape peste tot. Astfel, holdingul lui Gates are participații la cel mai mare producător de utilaje agricole din lume, John Deere, la compania care îmbuteliază apă Femsa, la Ecolab, firmă specializată în tratarea apei uzate și în produse de igienă, sau la căile ferate canadiene. La acestea se adaugă alte zeci de companii la care Bill Gates are acțiuni, de la companii prestigioase până la startupuri. Este cel mai mare proprietar de tere­nuri agricole din Statele Unite, deținând aproximativ 100.000 de hectare în 19 state din SUA, dar are și o colecție de mașini de epocă și una de opere de artă, printre care se află și „Codex Leicester“, o lucrare științifică scrisă de Leonardo da Vinci.

Desigur, în afară de investițiile omului de afaceri american, mult mai cunoscută este fundația pe care o patronează Bill și Melinda Gates. Fundația a strâns donații de 50 de miliarde de dolari, are 1.500 de an­ga­­jați, acționează în 135 de țări și are ca scopuri declarate reducerea sărăciei și îmbunătățirea sistemelor de sănătate la nivel mondial. De altfel, funda­ția lui Gates oferă a doua cea mai mare contribuție la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății, după cea a Statelor Unite ale Americii, dar înaintea celei a Comisiei Europene.

Este evident că în fața unei diversități atât de mari de investiții și preocupări, Bill Gates nu putea să scape de teoriile conspirației. De exemplu, omul de afaceri susține cu înverșunare folosirea în agricul­tură a organismelor modificate genetic, dar și vaccinarea, ceea ce îl face un client constant al celor care cred că lumea este condusă de o putere ocultă mon­dială. Dacă nu Bill Gates, atunci cine?

Pe de altă parte, mulți analiști se întreabă pe ce drum va continua fundația Gates și dacă divorțul familiei va afecta și viziunea asupra fundației și implicit proiectele derulate. Deocamdată, este greu de estimat, chiar Melinda Gates declarând că își va lua un orizont de timp de doi ani pentru a evalua cum funcționează colaborarea cu fostul soț. De exemplu, Melinda are proiecte alături de fosta soție a lui Jeff Bezos, McKenzie Scott, privind egalitatea de șanse pentru femei. La rândul lui, Bill se concentrează pe finanțarea unor cercetări și analize privind încălzirea globală, ajută la dezvoltarea de startupuri care caută soluții tehnologice pe această temă. În aceste pro­iecte, Bill Gates îi are parteneri pe Michael Bloomberg, Richard Branson, Jack Ma și chiar pe Jeff Bezos.

CAZUL FRAȚILOR PAVĂL. Păstrând proporțiile, și în România putem găsi câțiva oameni de afaceri care, din profiturile obți­nute, au dezvoltat o adevărată industrie a investiții­lor. Cei mai per­formanți în această zonă sunt fondatorii rețelei Dedeman, frații Pavăl.

În ultimele două decenii, Dedeman a reușit să se consolideze pe piața românească, a luptat și a câș­tigat bătălii cu investitorii străini din domeniu (ceea ce în alte industrii nu s-a reușit). De fapt, Dedeman a devenit o mașină de cash și de profit, iar frații Pavăl au știut să exploateze această oportunitate. După mo­delul occidental, au creat un holding dedicat in­ves­tițiilor în care au strâns participațiile la companii și tranzacțiile pe care le-au realizat în domeniul imo­bi­liar. Iar activele holdingului Pavăl nu sunt deloc pu­ține. Astfel, holdingul deține acțiuni la o serie de companii listate la Bursa de Valori București, contro­lează un dealer auto și a adunat mai multe achiziții făcute pe piața imobiliară.

Aproape toate afacerile fraților Pavăl par atinse de o alchimie miraculoasă. Ele fac bani din bani, fie că este vorba despre firme din domeniul agricol, fie de companii din sectorul de tehnologia informației. Conform publicației wallstreet.ro, holdingul Pavăl a fost anul trecut cea mai profitabilă companie româ­nească, având un profit net de 1,4 miliarde de lei, mai mult chiar decât Hidroelectrica, firmă care apare în topurile de specialitate ca fiind cea mai va­loroasă companie românească.

Performanțele financiare ale celor mai bogați oameni din lume sau din România sunt excepții și pot fi privite doar ca fapt divers. Dar, dincolo de cifrele spectaculoase, care nu se află la îndemâna micilor investitori, aceștia pot învăța câte ceva în materie de investiții personale. Diversificare, un pic de risc și fler. Ca în manualele de investiții.