Ce este mai viu pe scenele românești

teatru_afp-getty-newmoney

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Festivalul Național de Teatru (FNT) adună, între 21 și 30 octombrie, spectacole de referință din stagiunea 2015-2016.

Directorul artistic al Festivalului, criticul de teatru Marina Constantinescu, a promis la conferința de presă a ediției din acest an o selecție de „spectacole importante cu texte foarte diferite, montări dinamice care pun în valoare trupele teatrelor din România“.

MIRACULOS. A 26-a ediție a manifestării se deschide la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti cu spectacolul de dans „La Fresque – L’Extraordinaire Aventure“, semnată de coregraful francez Angelin Preljocaj.

La doar o lună de la premiera mondială, românii au ocazia să vadă montarea descrisă de „Maison de la Danse“ drept un demers „care te înfioară, pune în discuţie problema reprezentării individului în societatea actuală, prin prisma unei creaţii care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului“.

Începând cu mijlocul anilor ’80, Angelin Preljocaj a realizat coregrafia a peste 50 de spectacole, creaţii prezentate şi reluate pe cele mai importante scene ale lumii, de la New York City Ballet la Balșoi Teatr din Moscova, de la Opera Garnier din Paris la Scala din Milano.

Francezul a colaborat pentru costumele spectacolului cu un important creator – Azzedine Alaïa – descris de specialişti drept un „purtător de cuvânt al modernităţii în lumea tradiţiilor“, iar muzica baletului este semnată de Nicolas Godin, unul dintre membrii faimosului grup „Air“.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, spectacolul „Fresca“ va avea două reprezentaţii, fiind programat în zilele de 21 octombrie, de la ora 20.00, şi în 22 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“.

LIVADA SPECTACOLELOR. Mai multe evenimente programate în această ediție a FNT sunt construite în jurul piesei cehoviene „Livada de vișini“. Vedetă este montarea Teatrului „Maly Drama“ din Sankt Petersburg, în regia lui Lev Dodin. „Ultima piesă a lui Cehov, «Livada de vișini», este o mare comedie – comedie a istoriei ale cărei personaje suntem noi“, nota regizorul despre această piesă în caietul program al spectacolului pentru Brooklyn Academy of Music. Piesa se joacă la Teatrul Național „I.L. Caragiale“, pe 29 și 30 octombrie, de la ora 19.00.

În festival va fi prezentată și varianta pentru televiziune a spectacolului lui Cehov, în viziunea lui Alexandru Lustig (TNB, sala Atelier, pe 23 octombrie, ora 19.00), iar Librăria Cărturești Verona va găzdui lansarea albumului de fotografie „Gabor Tompa: din opera unui regizor. De la «Trei surori» la «Livada de vișini»“ (pe 29 octombrie, ora 17.00).

DANS EXTREM. Anul acesta, una dintre artele vedetă ale Festivalului Național de Teatru este, incontestabil, dansul. Asemeni coregrafului care semnează spectacolul de deschidere, Carolyn Carlson vine din Franța, dar se descrie ca fiind, mai mult decât orice altceva, o nomadă.

Mereu în căutarea descoperirii și dezvoltării propriul său univers poetic, Carolyn Carlson a jucat un rol-cheie în nașterea dansului contemporan francez și italian prin GRTOP (un grup de cercetare prin teatru). Aflată acum într-o rezidență la Théâtre National de Chaillot, Carlson vine la București cu două spectacole de dans, „Scurte povestiri“ (pe 25 octombrie, TNB, Sala Studio, ora 21.00), cu muzici originale de Nicolas de Zorzi, Meredith Monk și Aleksi Aubry-Carlson, și „Acum“ (pe 27 octombrie, Sala Studio, ora 21.00).

RECOMANDARE. Dintre producțiile selectate, actrița Ana Ciontea recomandă spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții“, în care și joacă.

„Despre spectacolul «O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții» pot să vă spun că, dacă spectatorii ar veni, și-ar mai înmuia inima, în primul rând; în al doilea, cred că ar câștiga un strop de solidaritate și de toleranță“, spune actrița, citată de organizatori.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Alte montări în FNT” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]• „Cafeneaua” de Carlo Goldoni

Explozivul Purcărete a colaborat cu scenograful Dragoș Buhagiar pentru această producție a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.

• „Linoleum” de Vladimir și Oleg Presniakov

Producția Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca pornește de la descoperirea unui cadavru sub linoleumul unui apartament închiriat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: AFP/Guliver – Getty Images

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *