Ce companii străine sunt tot mai active pe piața locală a regenerabilelor
România traversează un al doilea val al regenerabilelor, cu intenții de investiții în zeci de mii de megawați în eolian și în fotovoltaic. Companiile din Grecia și din Israel par a fi cele mai active, dacă ne uităm și la ambiții, dar și în teren.
„Noi chiar construim“, spunea în luna februarie Favi Stelian, chief executive officer (CEO) al subsidiarei din România a companiei israeliene cu prezență globală Nofar Energy. O precizare foarte importantă în acest al doilea val al regenerabilelor din România, pentru că sutele de anunțuri cu megawații (MW) de pe hârtie se regăsesc doar într-o mică măsură în teren, în parcuri eoliene și fotovoltaice care să fie și efectiv construite. Astfel, datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că, la 1 martie, aveau avize tehnice de racordare (prima etapă de dezvoltare a unui proiect) 878 de proiecte, cu o putere instalată uriașă – 34.000 MW –, dublul puterii instalate de acum din România. Însă numărul total de proiecte care au obținut toate avizele, inclusiv autorizația de înființare a capacităților energetice, era, la aceeași dată, de doar 77, cu o putere instalată de numai 1.800 MW. Doar acestea sunt cele care, cel mai probabil, se vor și instala efectiv.
Șeful Nofar a făcut acea afirmație după ce, anul trecut, a pus în funcțiune, împreună cu partenerul său Econergy, parcul fotovoltaic de la Rătești, Argeș, de 155 MW, cel mai mare din România acum. Are în construcție un alt parc, de 169 MW, la Iepurești, Giurgiu, care ar trebui să fie gata până la finalul anului, și a început un al doilea la Ghimpați, Giurgiu, de 150 MW, în condițiile în care a obținut deja finanțare bancară de 110 milioane de euro pentru ambele proiecte. Și nu sunt singurele.
Anul trecut, Nofar semna cu Longi, cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume, un contract prin care urmează să primească panouri cu o capacitate de 576 MW, pentru proiectele din România. Firma avea în primăvară în dezvoltare 700 MW, iar ținta e să ajungă la 1.000 MW la sfârșitul anului. „Noi lucrăm în toată lumea, în SUA, în Israel, în Europa lucrăm în Spania, Anglia, Germania, Polonia, şi cine spune că piața din România nu e stabilă nu vede harta exact cum trebuie“, a spus Favi Stelian.
Pare că și mai repede decât cei de la Nofar se mișcă partenerii lor, tot din Israel, Econergy. În acest moment, compania are un portofoliu de nu mai puțin de 22 de proiecte în re¬generabil în România, aflate în operare, în pregătire sau în construcție, cu o capacitate totală de 2.300 MW. Din această capacitate, 246 MW sunt deja în operare comercială, semn că israelienii fac efectiv parcuri, nu doar proiecte.
După parcul de la Rătești, de care am pomenit mai sus, Econergy a bifat în vară și punerea în operare a parcului fotovoltaic din Pârâu, Brașov, de 92 MW, care bifează și el un record: este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere – echipamente care mișcă panourile urmărind mișcarea soarelui. La acel moment, Econergy avea 800 MW în stadiile finale de dezvoltare și construcție, cu posibilitatea reală de a conecta 198 MW până la finalul anului.
„Piața românească este o piață-cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030“, spune Bogdan Asanache, country manager al companiei Econergy România.
Shikun Binui, una dintre cele mai mari companii de construcții din Israel, înființată în urmă cu 100 de ani, a intrat de mult în România, ridicând mai multe ansambluri rezidențiale. S-a extins și pe segmentul de regenerabile în acest al doilea val: are un aviz tehnic de racordare pentru 376 MW în eolian în Constanța și s-a apucat de un parc fotovoltaic de 70 MW în Satu Mare, după ce a obținut finanțare bancară chiar din România.
GRECII: PPC ȘI MULȚI ALȚII
Power Public Corporation (PPC), companie al cărei cel mai mare acționar este statul elen, a moștenit, în urma megatranzacției prin care a preluat toate afacerile din România ale italienilor de la Enel, un portofoliu de capacități de energie regenerabilă operaționale de circa 600 MW la acea dată – mai ales în eolian, dezvoltate aici de la zero de Enel Green Power România. După ce s-a făcut tranzacția, au apărut și informațiile despre portofoliul de proiecte în diverse stadii pe care le avea Enel în România: nu mai puțin de 5.000 MW. Poate că nu se vor construi toate, dar pe unele cu siguranță grecii le vor face.
Șeful PPC, Georgios Stassis, care cunoaște foarte bine piața locală pentru că a fost country manager al Enel România, dezvăluia în februarie noua țintă a companiei PPC pe regenerabil în România – 1.500 MW nou-instalați aici până la finalul lui 2026.
Într-o tranzacție de 700 de milioane de euro din luna august care a surprins piața, PPC a preluat de la Macquarie (care acum trei ani a cumpărat CEZ România) tot portofoliul de 629 MW de capacități de producție de energie din surse regenerabile în exploatare (inclusiv cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, cel de la Fântânele-Cogealac) și aproximativ 145 MW de active aflate în dezvoltare. După această achiziție, PPC a devenit cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, cu peste 1.300 MW operaționali, exceptând, desigur, compania de stat Hidroelectrica.
„Accelerăm dezvoltarea producerii de energie din surse regenerabile în România prin dublarea portofoliului nostru de surse regenerabile în exploatare, mai ales cu energie eoliană și hidroenergie, diversificându-ne și mai mult mixul de energie regenerabilă, cu active situate în cele mai căutate regiuni din România, cu viteze puternice ale vântului. Strategia noastră regională în domeniul energiilor regenerabile vizează generarea de energie pe piețe atractive, cu un portofoliu de tehnologie diversificat. Europa de Sud-Est este o piață din ce în ce mai interconectată, cu prețuri convergente la energie și, astfel, valoarea poate fi creată din sinergiile adiacente în tranzacționare, aprovizionare și diversificare a riscurilor“, a spus atunci Stassis. Iar PPC este doar „vârful de lance“ al grecilor în expansiunea lor pentru resursele de vânt și soare ale României.
La jumătatea acestui an, HELLENiQ Energy, la bază compania petrolieră-fanion a Greciei, și-a deschis firmă în România, după ce a cumpărat proiecte de sute de megawați în fotovoltaic la noi în țară. Firma a intrat pe piața românească de energie regenerabilă anul trecut, prin achiziționarea a patru proiecte fotovoltaice, totalizând 211 MW, de la o altă companie din Grecia, Mytilineos. În plus, HELLENiQ Energy a declarat atunci că a încheiat un acord preliminar cu un grup (pe care nu l-a numit) pentru dezvoltarea a 600 MW de energie fotovoltaică în România.
Firma Metka EGN, parte a conglomeratului energetic și industrial grec Mytilineos, a anunțat în februarie achiziția a trei proiecte de parcuri fotovoltaice. Mytilineos a fost și dezvoltatorul a două proiecte fotovoltaice de 90 MW în sudul României, cumpărate de Enel Green Power România, preluată apoi de PPC. În aprilie, PPC și Mytilineos au semnat un acord-cadru de cooperare pentru a dezvolta și construi un portofoliu de proiecte solare de până la 2.000 MW în Italia, Bulgaria, Croația și România. Pentru România, acordul vizează construirea unor capacități de 516 MW.
Compania greacă Motor Oil, prin divizia sa de regenerabile MORE, a anunțat în luna iunie un parteneriat cu Premier Energy pentru dezvoltarea a două proiecte fotovoltaice de 86 MW în județul Buzău, plus o capacitate de stocare de 18 MWh.
Iar șefii companiei Intrakat, mai cunoscută publicului din România pentru că deține Aktor, firmă implicată în construcția de infrastructură, mai ales rutieră, vor și ei o felie din tortul românesc. „În ceea ce privește proiectele viitoare, vreau să menționez că vom începe să investim în energie regenerabilă și stocare de energie în România cât mai curând posibil, pe lângă proiectele existente de infrastructură feroviară și auto-străzi.“ Declarația a fost făcută luna trecută de Alexandros Exarchou, vicepreședinte al Consiliului de Administrație și CEO al Intrakat Group.
„Pentru noi, România este o țară de importanță strategică. Avem acum un portofoliu de proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro și dorim să investim mult în creșterea proiectelor noastre și în domeniul energiei regenerabile, atunci când va veni momentul. Intenționăm să investim masiv în România, care este țara cu cea mai rapidă creștere din Europa, astfel încât să dublăm cifra de afaceri aici începând cu 2025“, a spus oficialul companiei grecești.
Sursa Foto: Freepik