Câți kilometri are cel mai lung fluviu din lume și câte țări străbate

Fluviile își pun amprenta nu doar pe relieful înconjurător, ci și pe cultura popoarelor care locuiesc în preajma lor. V-ați întrebat însă care este cel mai lung fluviu din lume? 

Cel mai lung fluviu din lume și țările pe care le străbate

Fluviul Nil este cel mai mare fluviu din lume, cu o lungime de 6.670 de kilometri.

Fluviul Nil izvorăște din munții Rwandei și Burundi. Acesta curge spre nord şi se varsă în Marea Mediterană, după ce traversează, împreună cu afluenţii lui, 11 ţări – Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt. Bazinul său hidrografic se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 3 milioane de kilometri pătraţi.

Nilul are mulți afluenţi, cei mai importanţi fiind Nilul Alb şi Nilul Albastru. Cel dintâi a fost numit aşa datorită argilei pe care o poartă şi care dă culoare specifică apei. Nilul Albastru furnizează aproximativ 80% din apa fluviului în timpul sezonului ploios.

Fluviul african străbate şi influenţează o varietate de ecosisteme. Zona izvoarelor Nilului Alb abundă în păduri tropicale cu bananieri, bambuşi, arbori de cafea ori abanos; mai la nord, întâlnim savana, cu foarte puţini copaci, dar cu ierburi şi arbuşti. În Sudanul de Sud, creează o mlaştină uriaşă – Sudd, un paradis pentru crocodili şi hipopotami. Vegetaţia devine tot mai săracă pe măsură ce fluviul îşi continuă traseul spre nord, dispărând pe măsură ce Nilul ajunge în deşert.

Una dintre cele mai importante componente ale florei Nilului este papirusul, o plantă erbacee acvatică, cu tulpina formată din foiţe membranoase, şi din care vechii egipteni au obţinut hârtia, dar şi funii, rogojini, pânze şi alte materiale. Şi fauna Nilului este extrem de bogată, de la diverse specii de peşti ori păsări, la reptile ori mamifere. Cel mai cunoscut repretentant al faunei de aici îl constituie Crocodilul de Nil, cel mai mare crocodil din Africa, cu o lungime maximă de 6 metri şi o greutate de circa 500 de kilograme.