Câți bani vor primi membrii secțiilor de votare la alegerile din 2024

La alegerile din 2024, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege noul preşedinte al ţării, în cele două tururi de scrutin pe 24 noiembrie şi 8 decembrie, iar pe 1 decembrie vor vota deputaţii şi senatorii care vor face parte din noul Parlament.

Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) au rolul de a asigura buna desfășurare și corectitudinea procesului electoral. Fiecare secție de votare este administrată de un Birou Electoral, format dintr-un președinte și un locțiitor, numiți de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din rândul experților electorali. În plus, BESV include cinci membri pentru secțiile din comune și orașe sau nouă membri pentru secțiile din municipii și sectoarele din București.

Pentru a deveni membru într-un BESV, este necesar să faci parte din Corpul Experților Electorali, care reprezintă evidența oficială a persoanelor eligibile pentru aceste funcții, fiind gestionat de AEP.

Cum te poți înscrie ca Expert Electoral

Pentru a deveni președinte sau locțiitor într-o secție de votare, este necesară înscrierea în Corpul Experților Electorali, potrivit gandul.ro. Printre condițiile de eligibilitate se numără: cetățenia română, dreptul de vot, cunoașterea limbii române, o stare de sănătate corespunzătoare, studii superioare (preferabil în domeniul juridic) și lipsa antecedentelor penale.

Partidele și alianțele politice pot propune reprezentanți pentru birourile electorale, dar acestea trebuie validate de Biroul Electoral Județean sau, în cazul Bucureștiului, de sector.

Președintele Biroului Electoral al Secției de Votare coordonează întregul proces electoral la nivel local, fiind responsabil de centralizarea voturilor, transmiterea rezultatelor și de instruirea operatorului de calculator conform reglementărilor. În absența președintelui, atribuțiile sale sunt preluate automat de locțiitor pentru a asigura continuitatea procesului electoral.

Operatorul de calculator poate fi oricare cetățean român cu drept de vot și cunoștințe de bază în IT. Acesta are responsabilitatea de a gestiona sistemul informatic pentru monitorizarea prezenței la vot, verificând CNP-urile și prevenind voturile ilegale, precum și de a înregistra și transmite rezultatele la finalul procesului electoral. Operatorul de calculator este prezent la secție începând cu ora 18:00 din preziua votării, pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului și pentru a garanta transparența și confidențialitatea datelor.

Indemnizații pentru Președintele Secției de Votare

Indemnizațiile pentru membrii Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 au fost reglementate prin Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea acestora. Potrivit Articolului V din ordonanță, cuantumurile indemnizațiilor sunt următoarele:

Pentru secțiile de votare din țară:

330 lei: Președinți, locțiitori și operatori calculator;

240 lei: Ceilalți membri.

Pentru birourile electorale județene/sectoare București:

300 lei: Președinți, locțiitori și membri;

170 lei: Informaticieni;

200 lei: Personal tehnic auxiliar și statisticieni.

Pentru Biroul Electoral Central:

350 lei: Președinte, locțiitor și membri;

300 lei: Personal tehnic auxiliar și statisticieni.

Pentru secțiile de votare din străinătate:

730 lei: Președinți și locțiitori;

660 lei: Membri cu atribuții de operator calculator;

600 lei: Ceilalți membri;

330 lei: Președinți birou electoral și locțiitori;

250 lei: Personal tehnic auxiliar și statisticieni.

Pentru votul prin corespondență:

350 lei: Președinți și locțiitori;

330 lei: Operatori calculator;

240 lei: Membri.

În plus, se acordă un bonus de 350 lei cu valoare fixă pentru personalul din secțiile din străinătate care se ocupă și cu gestionarea votului prin corespondență.