Case pentru corporatiști: dezvoltatorii de proiecte rezidențiale se apropie de parcurile de birouri
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Noile ansambluri rezidențiale migrează către zonele de birouri, iar investitorii imobiliari prind curaj și construiesc blocuri în proximitatea viesparelor de corporatiști.
Casă, dulce casă. Mai ales când e aproape de birou. O constatare făcută și de dezvoltatorii de proiecte rezidențiale, care s-au (re)orientat spre terenurile din jurul marilor parcuri de birouri. Logic, în condițiile în care angajații marilor corporații din nordul Capitalei caută o locuință cât mai apropiată de locul de muncă. Doar în zona Barbu Văcărescu-Floreasca-Pipera lucrează circa 90.000 de corporatiști, arată studiile făcute de companiile de consultanță imobiliară. E vorba despre 90.000 de oameni care vor să evite aglomerația din orele de vârf, infrastructura depășită și accesul din ce în ce mai greu către zonele de birouri.
Oferta dezvoltatorilor este timidă acum, dar numărul proiectelor rezidențiale din proximitatea zonelor de birouri va crește. Analiștii prevăd că în următorii patru-cinci ani rezidențialul va evalua în tandem cu proiectele office. „Dezvoltatorii văd această oportunitate și investesc în proiecte noi care pot genera venituri“, explică analistul imobiliar Ion Cătuțoiu.
La doi pași de birou. Zona Aviației-Pipera, București: la fiecare două minute, din stația de metrou Aurel Vlaicu ies grupuri compacte de oameni, care se împart fie spre calea Floreasca, fie către șoseaua Pipera. În vecinătatea stației de metrou se observă siluetele unor blocuri cu fațadele năruite de vreme, construite la sfârșitul anilor ’80 de regimul Ceaușescu. În rest, cât vezi cu ochii, doar turnuri de sticlă. Pe un câmp din spatele sediului Serviciului de permise auto al Poliției Rutiere de pe șoseaua Pipera se zărește o pată de culoare și câteva macarale.
Este proiectul City Point, dezvoltat de companiile israeliene Shikun & Binui şi Red Sea Group. Primele 180 de apartamente ale ansamblului imobiliar au fost scoase deja la vânzare, iar un alt bloc este în construcție. „În proiectul nostru rezidențial din zona Aviației, 30% din clienți au fost investitori care au cumpărat apartamentele pentru închiriere, iar 70% sunt cumpărători direcți“, spune Elena Butucea, marketing manager al proiectului City Point.
Din cele 12,5 hectare pe care se desfășoară City Point, 40% din spațiu va fi ocupat de construcții, iar restul, de spații verzi. Un apartament cu două camere costă între 70.000 și 90.000 de euro, iar unul cu trei camere trece de 140.000 de euro. Publicul-țintă al proiectului este reprezentat de angajații marilor companii care au sediul în zona Aviației-Pipera. Iar cereri există și pentru achiziții, și pentru închirieri.
Același dezvoltator israelian a mai demarat un alt proiect rezidențial pe un teren de 50.000 de metri pătrați în zona Tunari, lângă Școala Americană. „Este vorba de o investiție de 25 de milioane de euro într-o primă fază“, explică Elena Butucea, reprezentantul dezvoltatorului.
Pariul pe rezidențial. Tendința este confirmată și de companiile de consultanță imobiliară, care susțin că tranzacțiile cu terenuri au început să crească. „Pentru sectorul rezidențial, dezvoltatorii sunt interesați de terenuri în zonele Nord și Centru-Nord“, spune Ilinca Păun, managing director la compania Colliers International. Adică exact în zonele în care imediat după criza imobiliară s-au dezvoltat clădirile de birouri.
Tendința e, de fapt, un efect al crizei. Între 2000 și 2010, italienii de la Nusco au dezvoltat mai multe proiecte de birouri în zonele Floreasca, Pipera sau în apropiere de Piața Victoriei. În 2010, compania italiană a dezvoltat proiectul Nusco Tower, pe care l-a vândut în 2014, cu 46 de milioane de euro, către fondul de investiții Globalworth, controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Din 2015, Nusco și-a schimbat strategia și a atacat sectorul rezidențial cu proiectul Citta Residential Park, din zona Pieței Delfinului.
În prima parte a anului viitor, Nusco va livra primele 180 de apartamente. Grupul Nusco deține și o suprafață considerabilă de teren în zona Pipera. „Deocamdată nu putem anunța nimic cu privire la acest teren, dar probabil va fi ceva mixt între spații de birouri și rezidențial“, spune Vincenzo Aquino, COO Nusco.
Portofolii noi. Sectorul rezidențial atrage și companiile de consultanță. ESOP Consulting, care de mai bine de zece ani intermediază vânzări pe piața birourilor, e una dintre ele. „Este un moment bun pentru diversificarea portofoliilor de servicii imobiliare“, crede Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting. Compania este implicată deja, alături de Iridex, în proiectul Grünenpark din Drumul Taberei.
Perimetrul Militari-Politehnică-Grozăvești va fi bun pentru investiții în sectorul rezidențial“, clarifică Petrescu. În aceste zone, birourile se vor dezvolta în paralel cu ansamblurile de locuințe.
„Prețul apartamentelor nu se va modifica substanțial, dar cel al chiriei este în creștere, iar piața cere mai multe locuințe de calitate“, nuanțează analistul imobiliar Ion Cătuțoiu. Iar despre noile ansambluri de locuințe consultanții imobiliari spun că vor avea o calitate superioară față de dezvoltările precedente. Pentru că și cerințele corporatiștilor sunt mai ridicate.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Alte oferte, aceleași zone” color=”juicy_pink” style=”shadow” border_width=”3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1479111856999{background-color: #ffe8e8 !important;}”]Mai mulți dezvoltatori imobiliari au cumpărat terenuri în zonele de birouri și au anunțat că vor demara proiecte rezidențiale.[/vc_column_text][vc_column_text]• Fabrica de glucoză. Pe strada Fabrica de Glucoză vor fi construite peste 1.500 de apartamente de către compania Belvedere Development, deținută de Blandon Enterprises Limited, înregistrată în Cipru. Prețurile vor porni de la 49.000 de euro pentru o garsonieră și pot ajunge la peste 80.000 de euro pentru un apartament cu trei camere.
• Doamna Ghica. Plumbuita Park Residence este un alt proiect care se va dezvolta în zona Doamna Ghica, la doar câteva minute de zona de birouri Pipera. Prețurile pornesc de la cica 35.000 de euro pentru o garsonieră și ajung la 85.000 de euro pentru un apartament cu trei camere.
• Aurel Vlaicu. Amplasat în zona Aviației–Aurel Vlaicu, Metropolitan Residence este un ansamblu de lux. Un apartament cu două camere pornește de la 89.000 de euro, unul cu trei camere depășește 100.000 de euro, iar un duplex de patru camere costă circa 230.000 de euro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney