Ştiri

Care sunt cele mai performante orașe din România? Cluj-Napoca, București și Sibiu se află pe primele locuri

Cluj-Napoca, București și Sibiu sunt cele mai performante trei orașe din România, conform datelor analizate de City Index. Municipii mici, precum Alba-Iulia, Miercurea-Ciuc sau Târgu-Mureș au performanțe relative mai ridicate decât municipii mult mai mari din punct de vedere al dimensiunii populației.

Institutul pentru Orașe Vizionare a lansat City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: calitatea locului. prosperitatea și vibrația, utilizând un set de 51 de indicatori specializați.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța, conform datelor prezentate în infograficul anexat, care include toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Analiza dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

City Index analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

Granularitatea City Index-ului permite atât o radiografie complexă a realității prezente a fiecărui oraș, cu evidențierea punctelor forte și a celor slabe, cât și realizarea unor comparații între orașe pe mai multe dimensiuni și indicatori. Cei 51 de indicatori analizati pentru fiecare oras pot furniza tot atâtea unghiuri de analiză și planificare urbană.

Rezultate cheie

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale City Index și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Surprize apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate. Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative

pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Municipiul Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform City Index, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde1, ocupând locul 1 la ambii indicatori.

Componenta Prosperitate indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație. Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mica rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate,

Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

Fonduri UE atrase în ultimii 5 ani

Un exemplu de raport specific care poate fi generat din City Index este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform acestei analize, municipiul Reșița este lider în ceea ce privește valoarea plăților pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populației, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgoviște și Galați. Deși Bucureștiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanța sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populației, este mai scăzută decât cea a unor orașe mai mici.

De asemenea, analiza mai arată că topul factorilor care influențează performanța urbană relativă este dominat de Opțiunile de divertisment, Educație și Competitivitate și inovație. Factorii legați de calitatea vieții cotidiene, precum experiențele culinare, wellness-ul și viața activă, au o importanță similară. Aceste aspecte contribuie substanțial la deciziile de relocare și la imaginea orașului, stimulând atât turismul, cât și vitalitatea economică și socială.

Mai mult, analiza evidențiază un puternic caracter contrastant al orașelor din România. Chiar și orașele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicții și discrepanțe între diverse dimensiuni ale performanței. Un astfel de exemplu este Municipiul Reșița: aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde, ocupând locul 1 la ambii indicatori, dar se situează pe locul 28 în clasamentul general de performanță.

Metodologia City Index-ului este fundamentată pe analiza și consolidarea datelor din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ din România.

NewMoney

Recent Posts

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 64 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau, la 30 iunie, la nivelul…

7 ore ago

Medicii riscă să fie neplătiţi de CNAS pentru serviciile acordate

Colegiul Medicilor din România a solicitat luni soluţionarea "de urgenţă" a problemelor generate de condiţiile…

8 ore ago

Bursa de Valori Bucureşti lansează asistentul virtual Q. Ce funcţii va îndeplini?

Bursa de Valori Bucureşti lansează, în parteneriat cu DRUID, asistentul virtual Q, soluţie digitală bazată…

8 ore ago

Preţul chiriilor a explodat din nou în marile oraşe din ţară

Un nou studiu de piaţă relevă că preţurile la chirii au explodat din nou în…

9 ore ago

Românii cumpără tot mai multe maşini noi. TOPUL mărcilor preferate

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%, în primele şase luni din…

9 ore ago

Stare de alertă sporită la mai multe baze militare americane, inclusiv din România

Mai multe baze militare americane din Europa sunt în stare ridicată de alertă, pe fondul…

10 ore ago

Acest website folosește cookies