Care este cea mai scumpă zonă de birouri din București

În acest an, apariția unor noi proiecte cu finisaje și dotări premium în piața birourilor din București a ridicat din nou media chiriilor din zona centru-nord, care se distanțează astfel de zona centru-vest și de cea ultracentrală, arată specialiștii în consultanță imobiliară din cadrul ESOP Consulting.

„Este un moment oportun pentru extindere sau închirierea unor noi spații de birouri, fiind în lucru în diverse stadii de execuție cu termen de livrare în următorii doi ani, spații care totalizează peste 500.000 de metri pătrați”, a declarat Alexandru Petrescu, managing Partner la ESOP Consulting. El a mai precizat că „în zona centru-vest, unde, într-un timp foarte scurt, a crescut cel mai mult numărul proiectelor premium de birouri și unde estimăm că se vor livra peste 250.000 de metri pătrați, până în 2020, chiriile actuale sunt cuprinse între 12,5-14,5 euro pe metru pătrat, pentru birouri de clasă A, la valori ce se află la nivelul din 2013-2014”.

„Atenție însă, pentru companiile care doresc poziții bune și clădiri de calitate deja existente, în care să se mute mâine, soluțiile sunt din ce în ce mai puține și chiriile mai mari, cele mai multe livrări fiind așteptate cel mai devreme la mijlocul anului 2018”, afirmă Alexandru Petrescu.

În această perioadă, se diversifică mai mult ofertele din zona centru-nord, unde se conturează mai multe subzone diferite ca valoare a chiriilor. Vârful tarifelor, de peste 18 euro/mp se înregistrează pentru proiectele noi, livrate de curand sau încă în construcție in Piața Victoriei, în așa numitul CBD. Urmează apoi pe locul doi subzona Barbu Văcărescu- Floreasca, lângă centrul comercial Promenada și pe locul trei subzona Casa Presei Libere, între acestea existând diferențe si de 2-3 euro/metru pătrat.

Cele mai ieftine birouri din București se găsesc în cartierele din Sud și în zona Pipera-Tunari, mai îndepărtate de metrou, acolo unde se pot închiria spații în clădiri de birouri de la 8-9 euro de metri pătrați și vile de la 7,5 euro pe metru pătrat.

„Considerăm că deschiderea unui nou pol de birouri în București, în zona Politehnică – Grozăvești – Orhideelor și modalitatea pozitivă în care a fost primit acest lucru de către chiriași, doi dintre cei mai mari chiriași din piață, BCR și IBM alegând deja această zonă pentru consolidarea activităților prin ocuparea unei suprafețe totale ce depășește 38.000 de metri pătrați, reprezintă un semnal pozitiv pentru căutarea, de către dezvoltatorii imobiliari, a unor noi poli de dezvoltare urbană cum ar fi zona Expoziției sau zona Unirii”, a mai completat Alexandru Petrescu.

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *