Capitala Coastei de Azur, candidată la patrimoniul UNESCO (FOTO+VIDEO)

Situată între Marea Mediterană şi Alpi, Nisa este propusă pentru a fi integrată în Lista patrimoniului mondial al UNESCO din 2021, a anunţat luni Guvernul francez. Ministrul francez al Afacerilor externe Jean-Yves le Drian şi ministrul francez al Culturii Franck Riester au transmis într-un comunicat că au decis să susţină candidatura oraşului Nisa „capitala turismului de pe riviera”, care va fi analizată de Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO în iulie 2021.

„La Nisa a apărut, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, un nou tip de urbanism destinat staţiunii de iarnă, apoi, turismului de vară.

Pe un sit excepţional, între mare şi munte, s-a format un oraş nou şi cosmopolit a cărui dezvoltare a fost, între 1760 şi 1960, dominată de funcţia de staţiune„, se arată în comunicatul citat AFP.

Nisa „constituie model de referinţă pentru oraşul de rivieră”, au argumentat cei doi miniştri, potrivit News.ro.

Încă din secolul al XVIII-lea, La Baie des Anges a atras primii turişti în perioada de iarnă, pe atunci aristocraţia britanică, apoi ruşii în secolul al XIX-lea.

„Este vorba de a renaşte valoarea de patrimoniu a unui tip de urbanism inedit: cosmopolit şi orietat către agrement”, a subliniat Franck Riester.

Lista Patrimoniului Mondial – UNESCO (situri româneşti)

Situri culturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Situri naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

  • Delta Dunăriiprezentarea pe pagina UNESCO
  • Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei: prezentarea pe pagina UNESCO

CONVENȚIA privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural (1972), acceptată de România prin Decretul nr. 187/1990, este disponibilă în limbile engleză și franceză la http://whc.unesco.org/en/convention/ și în limba română aici (pdf).