Când trecem la ora de vară în 2020. Care este data exactă la care vom schimba ceasurile
Ora de iarnă este, de fapt, ora standard. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune potrivirea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Atunci când trecem la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.
Ora de vară 2020. Pe 30 martie se schimbă ora
În ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară, când ceasurile se dau cu oră înainte. Anul acesta, în noaptea de 29 spre 30 martie, ora 03.00 va deveni ora 04:00.
Prin urmare, ziua de duminică – 30 martie 2020 – va avea 23 de ore, în loc de 24.
Rămânem la ora de vară?
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Astfel, începând cu anul 2021 am putea renunța la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.
România a aderat pentru prima dată la sistemul orei de vară în anul 1932, iar mecanismul prin care se schimbă ora atât primăvara, cât și toamna, are peste 100 de ani vechime și este folosit de 70 de state din întreaga lume. Ideea i-a aparținut neo-zeelandezului George Vernon Hudson, care a propus un astfel de sistem orar în 1895.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui.