Brexit, amânat până la 31 ianuarie 2020

brexit

Uniunea Europeană (UE) a amânat Brexitul pentru data de 31 ianuarie 2020, a anunţat luni preşedintele Consiliului Eurpean Donald Tusk, relatează BBC News.

Uniunea a aprobat o ”amânare flexibilă” („flextension”) – adică Regatul Unit va putea părăsi blocul european înainte de acest termen, în cazul în care Parlamentul britanic ratifică acordul retragerii încheiat de Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson.

Boris Johnson vrea alegeri anticipate

Parlamentul britanic se pregăteşte să se pronunţe prin vot, luni, asupra unei propuneri a premierului conservator cu privire la organizarea unor alegeri anticipate la 12 decembrie.

După ce s-a întors de la Bruxelles, cu acordul în buzunar, în urmă cu aproximativ zece zile, Boris Johnson a reuşit să obţină progrese fără precedent. El a fost obligat, însă, să ceară o amânare, în pofida faptului că ar fi preferat ”să fie mort într-o groapă” decât să formuleze o asemenea cerere.

Dacă deputaţii britanici au aprobat în principiu acordul Brexitului al lui Boris Johnson, ei au respins în schimb calendarul marşului forţat pe care voia să li-l impună, reducându-i astfel la neant spreanţele de a realiza promisiunea Brexitului la 31 octombrie.

Pentru a obţine alegeri anticipate, care să aibă loc la 12 decembrie, Boris Johnson are nevoie, luni, de două treimi din voturi în Camera Comunelor – adică 434.

Premierul conservator, care nu mai deţine majoritatea, a eşuat deja, în două rânduri, în acest sens, în septembrie.

Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) şi Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) propun, pe de altă parte, alegeri anticipate la 9 decembrie.

Proiectul acordului ambasadorilor Celor 27, la care BBC scrie că a avut acces, conţine angajamentul ca ”Acordul retragerii” Marii britanii din UE să nu poată fi negociat în viitor.

Regatul Unit urma să se retragă din UE joi, la 31 octombrie, însă Boris Johnson a fost nevoit să ceară această a treia amânare a Brexitului – prevăzut iniţial la 29 martie – în baza unei legi adoptate de parlamentarii britanici în septembrie.