Boloş, veste-şoc: Deficitul bugetar a urcat la 4,01% din PIB

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că deficitul bugetar a crescut în iulie la 4,01% din PIB, de la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) la finalul lunii iunie. Asta în condițiile în care deficitul asumat de Guvern pe tot anul 2024 e de 5%.

ANAF a colectat conform planului în primele șapte luni din 2024, cu un nivel record în iulie, dar cheltuielile statului au fost încă și mai mari, inclusiv ca urmare a creșterilor de salarii. Cum lunile august și septembrie sunt istoric unele cu venituri mai mici pentru ANAF, e de așteptat ca presiunea pe buget să crească.

„La șapte luni este 4,01%, asta înseamnă o influență a lunii iulie de 0,4 puncte procentuale. Iulie a fost o lună cu multe cheltuieli pentru investiții, am ajuns la aproximativ 12 miliarde de lei, și o lună în care cheltuielile totale au stabilit un record, de 63 de miliarde de lei. A fost o lună foarte bună din punctul de vedere al veniturilor pe care le-am realizat. Am ajuns la venituri în jur de 57 de miliarde de lei cu fondurile europene.

ANAF a avut încasări brute de aproximativ 51,7 miliarde lei, din care s-au plătit TVA, contribuție la Pilonul II… A fost o lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții”, a declarat Marcel Boloș, pentru profit.ro.

Pensiile mărite, presiune suplimentară pe buget

Potrivit ministurlui, presiunea pe buget va crește suplimentar din septembrie, odată cu intrarea în plată a pensiilor mărite.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar.

Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a mai afirmat ministrul Marcel Boloș, pentru sursa citată.