Bitdefender: „Noi detectăm instrumentele CIA”
Compania românească Bitdefender, specializată în securitate informatică, apare în ultimele documente publicate de site-ul de dezvăluiri WikiLeaks, legate de acțiunile controversate ale hackerilor CIA (Agenția Centrală pentru Informații din SUA), relatează Associated Press.
Documentele conțin discuții între hackeri, care pot fi interpretate și ca scurte recenzii. Din ele reiese despre antivirusul Bitdefender că nu este complet sigur, dar produsul românesc „a părut să cauzeze multe probleme hackerilor CIA”.
Comentariile lor lasă de înțeles că softurile Bitdefender ar putea fi învinse, dar cu ceva mai multă pricepere din partea „piraților” online. Însă „Bitdefender rezistă nebunește” atacurilor cibernetice, recunoaște unul dintre hackerii angrenați în discuție.
„Noi detectăm instrumentele CIA”, este concluzia la care spune că a ajuns reprezentantul Bitdefender, Marius Buterchi.
La începutul săptămânii, WikiLeaks a publicat peste 8.000 de documente secrete ale CIA, din care reiese că Agenția a dezvoltat softuri de spionaj, care pot intercepta conversații cu ajutorul televizoarelor și al telefoanelor inteligente.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a publicat, zilele trecute, un raport din care reiese că numărul alertelor de securitate cibernetică înregistrate în România a crescut cu 61,55%, anul trecut faţă de anul anterior, până la un total de puțin peste 110 milioane. Incidentele au afectat 2,92 milioane de adrese IP unice, adică 38,7% din totalul adreselor alocate României.
Citiți și: Familia Talpeș a vândut deja o bună parte din Bitdefender
Bitdefender este cel mai cunoscut brand tehnologic românesc din lume. Familia Talpeș a vândut, discret, din 2007 până în prezent, un pachet de 30% din companie, iar, în acest moment, soții Florin și Măriuca Talpeș mai dețin puțin peste 62% din Bitdefender. Horia Manda, managing director al fondului de investiții Axxess Capital, a declarat pentru NewMoney, că participația fondului a ajuns la 37,32% din companie. Florin Talpeș precizează că și după vânzarea viitoare va păstra pachetul majoritar de acțiuni.
La începutul acestui an, Bitdefender a anunțat preluarea companiei franceze Profil Technology, ca parte a strategiei de expansiune a businessului pe segmentul marilor companii. Este cea mai mare achiziție derulată de Bitdefender până acum.
Bitdefender a înregistrat, în 2015, o cifră de afaceri de 87 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finanțelor. Totuși, suma nu este completă fără veniturile obținute de compania română în țări precum SUA, Franța, Spania, Germania sau Dubai. Peste 500 de milioane de dispozitive din toată lumea folosesc softuri Bitdefender, iar clienții sunt atât din sfera companiilor, cât și din cea a persoanelor fizice.
Citiți și: O poveste polițistă cu softuri spion
FOTO: securelist.com