Bani în plus pentru angajaţii din Sănătate şi vouchere de vacanţă. Cum vor fi plătite gărzile în spitale
Sindicatele din Sănătate au reuşit să-l convingă pe ministrul Alexandru Rafila să scoată mai mulţi bani pentru majorări salariale de la 1 iunie. În plus, Ministerul Sănătăţii va debloca 4.000 de posturi în spitalele pe care le are în subordine.
Astfel, asistenţii medicali vor primi în plus între 500 şi 1.000 lei brut. Sumele vor fi acordate până la apariţia noii legi a salarizării bugetarilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Potrivit surselor TVR, asistenţii medicali vor primi banii în plus în 3 zile după ce ordonanţa de urgenţă care va introduce noile drepturi va fi publicată în Monitorul Oficial, sau de la 1 iulie, dacă adoptarea va întârzia pe fondul rocadei de la guvern.
În aceste condiţii, după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării bugetarilor, pe bugetul anului viitor, un asistent medical ar ajunge să primească jumătate din salariul unui medic.
Oficialii urmează să decidă dacă plata pentru munca prestată sâmbăta şi duminica şi de sărbători va fi în sumă fixă pentru asistenţi şi infirmieri, propunerea fiind de 100 de lei/zi. Totodată, medicii ar urma să primească 500 lei pentru o gardă, minimum 3 gărzi.
Toţi angajaţii vor primi şi vouchere de vacanţă
Majorările pentru celelalte categorii sunt în Anexa 2 din Ordonanţa aprobată în timpul protestelor de ieri – între 2 şi 5%. Toţi angajaţii vor primi şi vouchere de vacanţă de 1.450 de lei.
MS a trimis o circulară la Direcţiile de Sănătate Publică din ţară ca în 30 de minute să dea situaţia cu unităţile care nu au acordat tichetele, pentru a fi finanţate de la bugetul de stat. Unele spitale au dat, altele nu, iar ordonanţa austerităţii a oprit plăţile.
Sindicatele estimează că aproximativ 60% dintre unităţile sanitare nu au acordat voucherele de vacanţă şi că 150 mii de angajaţi nu au primit.
Ministerul Sănătăţii va debloca 4.000 de posturi în spitalele pe care le are în subordine. Pentru alte 10 mii de posturi din unităţile sanitare aflate în subordinea autorităţilor locale, este nevoie de hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, apoi Ministerul Dezvoltării va propune Guvernului un memorandum care să permită organizarea concursurilor de angajare.