Ştiri

Băncile din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est raportează creșterea cererii de credite și îmbunătățirea profitabilității

Banca Europeană de Investiții (BEI) a publicat astăzi (25 iunie) cele mai recente rezultate ale Sondajului de creditare bancară din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), care oferă o analiză aprofundată a dinamicii creditului și a evoluțiilor sectorului bancar din 12 țări din regiune.

Sondajul indică o perspectivă pozitivă pentru creditarea în următoarele luni, acoperind 70 de filiale locale și bănci naționale, precum și 12 grupuri bancare internaționale.

Băncile se așteaptă să vadă o cerere crescută din partea clienților pentru împrumuturi din toate categoriile, cererea de credite ipotecare se așteaptă să înregistreze cea mai puternică creștere, iar investițiile corporative redresându-se după o perioadă de creștere lentă, potrivit unui comunicat de presă al BEI.

Înăsprirea ofertei de credit la începutul anului 2022 cauzată de conflictul din Ucraina, inflație și rate mai mari ale dobânzilor este de așteptat să se încheie în curând cu îmbunătățiri puternice în toate segmentele, în special pentru creditele ipotecare și creditele de consum.

Băncile din regiune au citat o îmbunătățire a perspectivei pieței și condiții mai bune de finanțare ca factori care contribuie la relaxarea standardelor de credit, semnalând disponibilitatea crescută a băncilor de a acorda credit clienților lor.

„Perspectivele pozitive reflectate în Sondajul CESEE Bank Lending este un semn încurajator pentru dezvoltarea economică a regiunii”, a declarat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris. „Pe măsură ce sectorul bancar se consolidează, ne așteptăm să vedem progrese continue în convergența economică a regiunii și investiții sporite, crearea de locuri de muncă și standarde de viață mai bune în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.”

Ratele de capital mai mari vor oferi băncilor o mai mare flexibilitate pentru a sprijini creșterea creditului. În plus, băncile spun că profitabilitatea lor în regiunea CESEE în comparație cu operațiunile generale ale grupului s-a îmbunătățit, filialele fiind în medie mai profitabile decât băncile-mamă.

Întrebate despre strategiile lor pe termen lung, 58% dintre grupurile bancare transfrontaliere și-au semnalat disponibilitatea de a extinde sau de a menține în mod selectiv același nivel de operațiuni în regiune. Aceasta este o îmbunătățire vizibilă în comparație cu cele trei runde de sondaj anterioare, unde această cifră a fost de 50%, 45% și, respectiv, 30%.

Calitatea creditului în regiune se îmbunătățește și ea. După ce au scăzut în 2023, se preconizează că ratele creditelor neperformante vor continua să scadă în diferite țări CESEE în 2024.

„Sondajul CESEE Bank Lending Survey dezvăluie o consolidare a sectorului bancar și așteptări sănătoase de creștere a creditului în regiune”, a declarat Debora Revoltella, directorul economic al BEI. „După o perioadă dificilă, băncile sunt din ce în ce mai optimiste în ceea ce privește perspectivele economice și propriile perspective de afaceri. Totuși, finanțarea din regiune este aproape exclusiv bancară, în timp ce transformările structurale și inovarea necesită surse de finanțare mai diversificate, precum și piețe de capital mai dezvoltate și integrate în UE.”

NewMoney

Recent Posts

BNR a decis scăderea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât vineri scăderea ratei dobânzii de…

9 ore ago

Paralela45: Cereri în creștere pentru Grecia. 26 de zboruri săptămânale din 11 orașe ale țării în sezonul 2024

Au început vacanțele cu zbor charter în insulele grecești, cursele din sezonul 2024 fiind cu…

10 ore ago

ANALIZĂ XTB: Alegerile din Marea Britanie, „dominate” de laburiști. Cât de importanți sunt acum următorii pași pentru investitori?

După alegerile organizate în Marea Britanie, Partidul Laburist sărbătorește victoria, însă piața obligațiunilor va decide…

10 ore ago

Creşterea preţurilor la locuinţe în România, peste media UE (EUROSTAT)

Preţurile la locuinţe au scăzut cu 0,4% în zona euro şi au crescut cu 1,3%…

11 ore ago

Acest website folosește cookies