Banca Europeană de Investiții (BEI) anunță acordarea unei finanțări de 3 miliarde de euro pentru fermieri și bioeconomie

Președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño, a anunțat un pachet de finanțare în valoare de 3 miliarde EUR pentru agricultură, activități forestiere și pescuit în întreaga Europă, precum și impulsionarea asigurărilor pentru ferme.

Împrumuturile Grupului BEI vor fi completate de alte instituții financiare participante, deblocându-se astfel investiții pe termen lung de 8,4 miliarde EUR pentru sectorul bioeconomiei, potrivit unui comunicat de presă transmis de Banca Europeană de Investiții.

Este cea mai mare inițiativă de finanțare susținută de BEI pentru agricultura europeană și se va adresa întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor), precum și întreprinderilor de dimensiuni intermediare. Va acoperi o perioadă de trei ani, primele împrumuturi urmând a fi încheiate în prima jumătate a anului 2025.

O parte din împrumuturi le este dedicată fermierilor tineri sau nou înființați, întrucât s-a constatat că, în general, ei întâmpină mai multe greutăți în a obține finanțare bancară tradițională. Acest sprijin se adresează și femeilor fermier, cu scopul de a depăși dezechilibrul de gen din agricultură, precum și investițiilor verzi, pentru a sprijini obiectivele de durabilitate ale Uniunii Europene.

„Activitățile fermelor sunt o parte vibrantă a vieții europene și un motor al economiei și generator al securității noastre. Finanțarea din partea Grupului BEI, anunțată astăzi, va ajuta la asigurarea unui viitor pentru o nouă generație de fermieri și companii active în industria agroalimentară și lanțul valoric al bioeconomiei”, a spus președinta Grupului BEI, Nadia Calviño, la conferința EU Agri-Food Days, care a avut loc în Bruxelles pe 10 decembrie.

Cristophe Hansen, comisar pentru agricultură și alimentație, a declarat: „Apreciez angajamentul ferm al BEI față de comunitatea de fermieri din UE, în special față de tinerii și de femeile din acest domeniu. Este vital să reducem diferențele de finanțare și, cu sprijinul Grupului BEI, îi oferim agriculturii instrumentele de care are nevoie pentru a prospera și a se dezvolta. Vom colabora îndeaproape cu BEI pentru a ne asigura că această oportunitate de finanțare este accesată și aduce rezultate. Împreună, asigurăm un viitor durabil acestui sector.”

Noua finanțare are scopul de a impulsiona investițiile într-o gamă de activități, printre care sănătatea solului, instrumente digitale, gospodărirea apelor și reziliența climatică. Este menită și să susțină formarea în practicile agricole durabile și achiziționarea de terenuri de către fermieri noi sau tineri, crescând astfel cota de 12 % a fermierilor europeni cu vârste sub 40 de ani și pe cea de 31,6 % care reprezintă femeile din acest domeniu.

„Ne mărim sprijinul pentru agricultură și bioeconomie folosind o gamă largă de instrumente inovatoare”, a declarat vicepreședinta BEI Gelsomina Vigliotti. „Lucrând cu parteneri din întregul lanț valoric, ne propunem să răspundem triplei provocări a agriculturii, și anume de a produce hrană convenabilă, de a proteja producția și mijloacele de trai agricole față de schimbările climatice și de a conserva mediul și resursele naturale.”

Pentru a asigura condiții favorabile de împrumut, pachetul permite ca finanțarea să fie completată cu subvenționarea ratei dobânzii sau granturi de capital în cadrul bugetelor naționale și UE. Instituțiile financiare participante vor primi sprijin consultativ suplimentar din partea programului Green Gateway și o metodă online îmbunătățită de a evalua eligibilitatea și impactul climatic al proiectelor de investiții verzi, Green Eligibility Checker.

Ca parte a sprijinului său mărit pentru bioeconomie, Grupul BEI explorează moduri de a îmbunătăți asigurările agricole împotriva incidentelor mai frecvente de vreme extremă, inclusiv inundații și secete. Grupul va colabora cu Comisia Europeană, cu industria asigurărilor și cu alte părți interesate pentru a examina opțiunile de creștere a sprijinului UE pentru sistemele actuale de asigurare, precum și măsurile paneuropene de a accelera investițiile pentru adaptarea climatică sau pentru a asigura mai multă lichiditate și acoperire împotriva riscului de credit companiilor afectate de dezastrele climatice.

Noile inițiative fac parte dintr-un plan de acțiune al Grupului BEI în contextul unui „Dialog strategic despre viitorul agriculturii UE”, lansat în ianuarie 2024 de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dialogul este un nou forum care își propune să dezvolte o înțelegere comună și să ajungă la o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE.

Grupul UE va colabora îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a pune în aplicare acest plan în vederea maximizării surselor de investiții publice și, în același timp, a echilibrării și reducerii riscurilor legate de capitalul privat în sectorul agricol.

Planul de acțiune BEI mai include:

• un program de împrumuturi de risc, care va oferi împrumuturi companiilor inovatoare de-a lungul lanțului valoric implicate, de exemplu, în tehnologii noi, dezvoltarea plăților pentru serviciile ecosistemice sau tehnologii durabile de biocombustibili și biomateriale;
• scheme de garantare care ar putea folosi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și/sau resursele naționale din cadrul planurilor strategice ale politicii agricole comune;
• un program de capital privat pentru a-i susține pe managerii de fonduri europene care vizează tehnologii și soluții europene inovatoare pentru viitorul industriei alimentare (tehnologie agricolă, alimentară) și pentru a atrage investitorii privați în acest sector;
• o zonă mai largă de aplicare a finanțării directe către contrapartide mijlocii și mari, care să includă nu numai cooperative, ci și alte organizații sau entități de fermieri precum comunități de irigare, asociații pentru întreținerea barajelor și digurilor sau a pădurilor;
• sprijin sporit pentru infrastructura din zonele rurale, precum rețelele rutiere și de informații, educație și gospodărirea apelor destinate agriculturii

SURSA FOTO: Raduly Laszlo