Banca Centrală Europeană, semnal de alarmă: Inflaţia va rămâne ridicată un timp mai îndelungat decât se preconiza
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut joi că inflaţia în zona euro este la un nivel peste aşteptări iar riscurile la adresa perspectivei inflaţiei sunt orientate în sus, dar a continuat să prognozeze că inflaţia se va reduce pe parcusul acestui an, transmite Reuters.
În conferinţa de presă organizată după reuniunea Consiliului guvernatorilor, la care gardienii euro au decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă la cel mai redus nivel din istorie, Lagarde a subliniat că BCE nu se va grăbi să majoreze costul creditului până când nu va avea toate datele necesare.
„Este posibil ca inflaţia să rămână ridicată pentru o perioadă mai îndelungată decât se preconiza anterior dar va scădea pe parcursul acestui an. Comparativ cu estimările noastre din decembrie, riscurile la adresa perspectivei inflaţiei sunt orientate în sus, în special pe termen scurt. Într-adevăr situaţia s-a schimbat„, a spus Lagarde.
Preşedintele BCE le-a spus jurnaliştilor că deşi există o „îngrijorare unanimă” în rândul membrilor Consiliului guvernatorilor cu privire la inflaţie, oficialii BCE sunt de asemenea hotărâţi să nu se grăbească să tragă concluzii până când nu vor avea mai multe informaţii. „Vom continua să urmăm abordarea pe care am convenit-o şi orice decizie pe care o vom adopta va fi una graduală„, a spus Lagarde, potrivit Agerpres.
Referindu-se la faptul că în luna ianuarie inflaţia în zona euro a atins un nivel record de 5,1%, depăşind estimările analiştilor, Christine Lagarde a apreciat că acest lucru se datorează impactului direct şi indirect al exploziei costurilor la energie, la care se adaugă majorarea preţurilor la alimente, ca urmare a unor costuri mai mari cu transporturile şi îngrăşămintele. Lagarde a adăugat că există semnale potrivit cărora blocajele de aprovizionare, care au contribuit la creşterea costurilor, se diminuează chiar dacă vor mai persista un timp.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat că BCE nu va lua o decizie până în luna martie, când vor fi disponibile suficiente date pentru a putea face o evaluare aprofundată cu privire la perspectiva de inflaţie pe termen mediu.”Reuniunea noastră din martie, şi ulterior cea din luna iunie, vor fi de importanţă crucială pentru a stabili dacă cele trei criterii pentru orientarea viitoare a politicii noastre monetare sunt pe deplin îndeplinite”, a spus Lagarde.
În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis joi să menţină dobânzile şi strategia nemodificate. La fel ca şi la reuniunea din luna decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua să ofere stimulente prin efectuarea de achiziţii nete de active în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP).