Axa periculoasă a Europei. Care sunt liderii europeni care își îndreaptă politicile spre Rusia

Italia vrea să coaguleze o alianță paneu­ro­peană a liderilor populiști, antieuropeni și antiimigrație. Cap de listă la înce­put de 2019 este Polonia, pe care Matteo Salvini, liderul populist de la Roma, a curtat-o recent, mergând chiar la Varșovia.

Acest articol a apărut în numărul 58 (4– 17 februarie 2019) al revistei NewMoney

Când la început de ianuarie pleca spre în­zăpezita Varșovie, pentru a oferi un pact populist pe care alianța sa de la Roma să-l încheie cu partidul polonez de guvernă­mânt, vicepremierul și ministrul de Interne italian Matteo Salvini lua în calcul cele două scrutinuri de anul acesta. Unul, sigur, alegerile europarlamentare din mai, altul, nesigur încă, alegeri anticipate în Italia.

Lider al unei formațiuni eurosceptice și anti-establishment, Liga Nordului (sau Liga Lombardă), Salvini a pus la cale un plan – să coaguleze o mare alianță a forțelor na­ționaliste europene înainte de alegerile europarlamentare din mai. Și dacă parti­dul său antiimigrație obține o victorie în Parlamentul European, este de aș­tep­tat ca Salvini să forțeze declanșarea unui scrutin anticipat acasă, fapt care va di­zolva actuala coaliție guvernamentală. Scopul său este de a obține poziția de premier.

LIGA ANTIEUROPEANĂ. În timpul vizi­tei din 9 ianuarie la Varșovia, Salvini a încercat „să-i vândă“ lui Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție, „un pact pentru Europa creionat după modelul alianței dintre Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele“. Pentru asta, oficialii Ligii au mers prin capitalele europene pentru a-i curta pe cunoscuții lideri ex­tremiști și antieuropeni Marine Le Pen (Franța), Alice Weidel (Germa­nia), pe șe­ful social-democraților din Suedia, Jimmie Åkesson, sau pe Geert Wil­ders (Olanda), potrivit informațiilor fur­­nizate sub re­zer­va anonimatului de un membru al guvernului de la Roma din partea Ligii.

Premierul ungar, Viktor Orbán, un alt important „căpitan“ al naționaliștilor anti-eu­­ropeni și cu care Salvini s-a întâlnit în tur­­­neul său, l-a numit „erou“ pe italian du­­pă „desantul“ de la Varșovia și le-a de­cla­­­rat jurnaliștilor că, „dacă se va concre­tiza, formarea unei axe italo-polone ar fi unul dintre cele mai bune lucruri ale aces­­tui început de an“.

Dar naționaliștii au pus suveranitatea națională pe primul loc, iar o parte dintre liderii europeni amintiți încă nu sunt dis­puși să se alinieze în spatele formulei de tip trumpist a lui Salvini, care invocă primatul Italiei. Drept urmare, gazdele po­lo­neze l-au primit nu călduros, ci căldicel pe Salvini, care s-a întors la Roma doar cu ceea ce și el a numit „începutul unui dialog“.

Președintele rus, Vladimir Putin, căruia Salvini îi aduce constant laude, îngreu­nează și el demersul lui Salvini. Preșe­din­tele partidului de guvernământ, Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński, nu a uitat de avionul prăbușit în 2010 în Rusia, acci­dent în care și-a pierdut fratele geamăn, Lech, președintele Poloniei la acea vreme, și dă vina pe Kremlin pentru tragedie.

Chiar dacă Salvini reușește, să spunem, să închege o alianță artificială, adu­când la un loc figuri atât de contrastante precum Kaczyński, Orbán sau Le Pen, aparenta unitate pe care o vor afișa în mai în Parlamentul European va putea să consolideze poziția guvernului de la Roma. „Salvini iese în arenă, iar miza este cel mai mare câștig posibil. Va fi greu de oprit în ambi­țio­sul său plan de a deveni premier“, crede Franco Pavoncello, profesor de științe politice și președintele Universității John Cabot din Roma.

DISENSIUNI. Experimentul populist al Ita­liei s-a dovedit a fi unul destul de solid. De remarcat clivajele numeroase dintre o Ligă a Nordului liberală și pro-business, a cărei bază electorală se află în nordul prosper al Italiei, și Mișcarea Cinci Stele, cu un bazin electoral puternic în sudul sărac. De altfel, partenerii de coaliție încă nu au livrat beneficiile promise – o mai ma­re prosperitate, cum a făgăduit Mișca­rea), și scăderea vârstei de pensionare, an­gajament asumat de Ligă. În plus, cei doi parteneri nu sunt ali­niați pe anumite planuri. De pildă, există o destul de aprin­să dispută pe marginea proiectului de linie ferată de mare viteză cu Franța, care va costa 10 miliarde de do­lari. Salvini este favorabil acestui pro­iect, în timp ce vice­premierul din partea Mișcării, Luigi Di Maio, se opune. Dar este de așteptat ca, pe măsură ce alegerile europarlamentare se apropie, ciocnirea pe acest subiect să se întețească.

Până de curând, Salvini și Di Maio au ple­dat oarecum la unison pentru națio­na­lizarea Băncii Carige SpA (din Geno­­va), pentru a o salva. O schimbare ra­­di­­cală de poziție. Pe când erau în opoziție, iar la pu­­te­­re se aflau forțele de centru-stânga, po­­pu­­liștii i-au pus la zid pe bancheri și au acu­­zat puterea că irosește banii contri­bua­­bililor salvând băncile cu banii statului.

Doar că, într-o apariție publică mai re­centă, cei doi au dat înapoi, în contextul disputei cu oficialii europeni pe marginea bugetului Italiei pe 2019. Ministrul de Finanțe italian, Giovanni Tria, care a presat pentru scăderea țintei de deficit, a sus­­ținut adoptarea unei soluții pragma­tice în cazul crizei Băncii Carige.

În culise, oficialii Ligii îl presează pe Salvini să ia în calcul forțarea organizării de alegeri anticipate. Se bazează pe avansul de 15 procente față de alegerile din 2018, prin care Liga ar ajunge la un scor de peste 32%, potrivit unui sondaj recent comandat de televiziunea La7 și publicat pe 14 ianuarie. Aproape o dublare față de nivelul de 17,4% obținut în martie 2018.

Orice decizie privind alegerile anticipate va trebui luată însă de președintele Sergio Mattarella, care până acum a încercat să tempereze impulsurile extreme ale po­pu­liștilor. Cel mai probabil, înainte să convoace alegeri anticipate, va încerca să coa­guleze o administrație alternativă – o posibilă alianță între Salvini și fostul premier de centru-dreapta, Silvio Berlusconi.

La Varșovia, Salvini nu s-a ferit să-și arate nemulțumirea din cauza frecventelor ciondăneli cu Di Maio. „Am venit aici să iau niște aer curat. Dar o să redevin nervos când mă urc în avion pentru a re­veni în Italia“, le-a mărturisit unor oameni de afaceri italieni într-o discuție la ambasadă.

 

Calcule

Liga Nordului mizează pe dublarea scorului electoral pentru a-și impune liderul drept viitor premier al Italiei.

 

  • Propunere. Salvini a încercat „să-i vândă“ lui Jarosław Kaczyński „un pact pentru Europa creionat după mo­delul alianței dintre Liga Nordului și Mișca­rea Cinci Stele“.
  • Anticipate. Decizia de a convoca alegeri anticipate îi aparține în final președintelui italian, Sergio Mattarella, de la care se aș­teaptă ca mai întâi să încerce coagularea unei alianțe noi ‒ între Salvini și Berlusconi.

FOTO: Guliver / Getty Images