Arobs s-a transferat în liga mare a bursei
Promisiune îndeplinită. Așa cum anunțase de mai mult timp, Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie de pe piața de capital locală, s-a transferat ieri pe piața principală. După bunul obicei, echipa Arobs a sunat, ieri, clopoțelul Bursei de Valori București (BVB), la începutul ședinței de tranzacționare. Și, dincolo de încărcătura simbolică a momentului, compania, care și-a început activitatea în urmă cu 25 de ani, la Cluj-Napoca, intră într-o nouă etapă. Cel puțin asta lasă de înțeles Voicu Oprean, fondator și CEO, precum și Bogdan Ciungradi, CFO. Compania a venit pe AeRO în 2021 și avea, înainte de transfer, o capitalizare bursieră de aproape 200 de milioane de euro.
- În materie de M&A, e o forță. De când a venit pe piața de capital, a finalizat nu mai puțin de nouă achiziții atât în România, cât și în state din regiune – Ungaria sau Republica Moldova. De fapt, compania și-a setat încă din momentul plasamentului privat din octombrie 2021 obiectivul de a face o tranzacție pe trimestru. Pentru mai multă claritate, aceste achiziții au însemnat, în unele cazuri, integrarea unor filiale din străinătate, cum a fost achiziția a două entități din Republica Moldova, deținute anterior de fondatorul Voicu Oprean. Arobs vrea să continue politica de achiziții, umăr la umăr, cu niște viitori acționari ceva mai speciali.
- Marele secret al transferului pe piața principală este atragerea de investitori instituționali, adică în principal a fondurilor private de pensii. Prezența lor aduce un spor de credibilitate, pentru că acestea își fac infinit mai multe socoteli decât investitorul de retail, atunci când aleg o companie în care să investească pe termen lung. CFO-ul Arobs dezvăluia, încă înainte de trasferul pe piața principală, că acest moment va fi urmat de o majorare de capital, pentru a atrage parteneri din zona instituțională, potrivit Ziarului Financiar. De altfel, Andreea Pipernea, fost CEO al fondului de pensii NN, este membru în advisory board-ul Arobs, încă din 2021.
- În câteva cuvinte, compania furnizează servicii și software pentru clienți de pe trei continente: Europa, Statele Unite și Asia. Mai concret, clienții vin din automotive, sectorul aerospațial și maritim, industria medicală, travel technology, IoT, fintech, enterprise solutions sau securitate cibernetică. Unul dintre proiectele mai spectaculoase ale clujenilor a fost o soluție de comunicații sol-spațiu pentru un client ieșit din comun: Agenția Spațială Europeană. În afară de România, Arobs este prezentă în nouă țări, printre care Statele Unite, Germania, Indonezia, dacă e să dăm un nume pentru fiecare continent în parte.
→ De reținut. În perioada următoare, Arobs vrea să atragă de pe bursă circa 55 de milioane de euro, printr-una sau mai multe majorări de capital, potrivit Ziarului Financiar. Fondatorul Voicu Oprean ar putea pierde pachetul de control în urma acestor mișcări, dar se știe bine că e preferabil să ai o felie mai mică dintr-un tort considerabil mai mare. Banii vor fi investiți în fuziuni și achiziții, inclusiv pentru extinderea internațională. Vei fi poate surprins să afli că, pe lângă țările din regiune, sunt direct vizate și piețe mature din vestul Europei. Cât despre portretul-robot al companiilor aflate în vizor, Voicu Oprean dă de înțeles că acestea trebuie să aibă o rată de creștere accelerată și activități complementare, astfel încât unu plus unu chiar să facă doi sau, ideal, mai mult.
Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.