Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au ieșit la cumpărături și în zona de high-tech

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au ieșit la cumpărături și în zona de high-tech. Achiziționează mii de cipuri Nvidia, indispensabile pentru a dezvolta software-uri de inteligență ar­ti­ficială (AI) și intră astfel în cursa glo­bală pentru tehnologia AI, punând și mai mare presiune pe oferta uneia dintre cele mai râvnite mărfuri din Silicon Valley.

Puterile Golfului Persic și-au declarat în mod public obiectivul de a sta la masa li­derilor globali și în domeniul inteligen­ței artificiale, în contextul eforturilor am­bi­țioase de a-și revigora economiile. Cum era de așteptat, un demers care a ridicat și îngrijorări cu privire la deturnarea tehnologiei de către liderii lor autocrați.

Să detaliem puțin în ce constau aceste eforturi. Prin intermediul instituției pu­blice de cercetare King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), Arabia Saudită ar fi achiziționat cel puțin 3.000 de cipuri H100 de la Nvidia – un pro­cesor în valoare de 40.000 de dolari de­scris de către șeful companiei americane Nvidia, Jensen Huang, ca fiind „pri­mul cip de cal­culator din lume proiectat pentru AI generativă“ –, au spus surse fa­miliare cu achiziția, citate de cotidianul britanic Financial Times.

Și Emiratele Arabe Unite (EAU) și-au asi­gurat accesul la câteva mii de cipuri Nvidia și au dezvoltat Falcon, propriul lor model de limbaj open-source, la institutul de inovație tehnologică din Masdar City (Abu Dhabi). „EAU au luat decizia că vor să dețină și să controleze propria putere computațională, să aibă propriile lor platforme și să nu depindă de chi­nezi sau de americani“, a spus o sursă la curent cu viziunea autorităților. „Este important de precizat că au capitalul necesar pentru a face acest lucru, dețin resursele energe­ti­ce pentru aceasta și pot atrage astfel și cele mai bune talente globale“, a adău­gat respectiva sursă.

În 2020, șeicul Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum, vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite, premier și conducător al emi­ra­tului Dubai, anunța lansarea proiectului „UAE Centennial 2071“, o viziune care se extinde pe cinci decenii, la capătul cărora UAE să devină cea mai bună țară pentru locuitorii săi. Proiectul se concentrează pe patru aspecte – economie, educație, dezvoltare guvernamentală și coeziune co­mu­nitară.

Cursa

Cumpărăturile high-tech, pe care cele două puteri din Golful Persic le fac prin intermediul unor entități deținute de stat, au loc într-un moment în care toate marile companii tehnologice sunt în plină cursă pentru a achiziționa prețioasele cipuri pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Recent, tot Financial Times relata că giganții chinezi Tencent și Alibaba caută să cumpere aceeași marfă râvnită a compa­niei americane la Nvidia. Cele mai avansate modele ling­vis­tice mari (LLM) sunt deți­nute tot de companii americane, Google și Open­AI (al celor de la Microsoft), care, la fel, cumpără masiv cipuri H100 și A100 pro­duse de Nvidia.

Potrivit mai multor surse apropiate de Nvidia și de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), producătorul american de cipuri va livra aproximativ 550.000 de cipuri H100 în principal către companiile de IT din Statele Unite. Nvidia a refuzat să comenteze.

KAUST va primi 3.000 dintre aceste cipuri specializate, în valoare de aproximativ 120 de milioane de dolari, până la sfâr­și­tul anului 2023, potrivit unor surse apropiate laboratoarelor de inteligență arti­fi­cială ale universității saudite.

Pentru comparație, OpenAI ar fi antrenat în decurs de o lună modelul său GPT-3 pe 1.024 de cipuri A100, predecesorul celor mai recente cipuri concepute de Nvidia.

KAUST, universitatea din Arabia Saudită, care, potrivit unor surse apropiate, deține cel puțin 200 de cipuri A100, construiește supercomputerul Shaheen III, care va deveni operațional în acest an. Mașina va rula pe 700 de supercipuri Grace Hopper, produse de Nvidia, proiectate pentru apli­cații avansate de inteligență artificială.

KAUST va utiliza aceste cipuri pentru a construi propriul său LLM, un software capabil să genereze text, imagini și cod, si­milar cu GPT-4, al companiei OpenAI, care alimentează popularul chatbot ChatGPT, mai indică aceleași surse.

LLM-ul saudit este realizat de laborato­rul Provable Responsible AI and Data Analy­tics, din cadrul KAUST, care are în echipă în principal cercetători chinezi. De altfel, sunt mulți specialiști de origine chineză cu know-how în domeniul AI care au ales să lucreze la KAUST ca urmare a faptului că li s-a interzis să studieze și să lucreze în SUA după absolvirea universităților chineze, potrivit altor două surse din cadrul KAUST. Reprezen­tanții universității saudite nu au dorit să comenteze.

Calea Emiratelor

Emiratele Arabe Unite deveneau în 2017 prima națiune care înființa un Minister al Inteligenței Artificiale. Între timp, statul arab a lansat un ghid al inteli­genței artificiale generative, parte a „angajamentului țării de a-și consolida po­ziția de pionier în tehnologie și în sectoarele de in­teligență artificială“, precum și „cadre de reglementare pentru a limita utilizarea ne­ga­tivă a tehnologiei“.

Modelul Falcon al EAU, disponibil gratuit online, a fost antrenat pe 384 de cipuri A100 timp de două luni, undeva în prima parte a acestui an. „Am fost extrem de impresionat de model, având în vedere re­sur­sele pe care le-au utilizat. Pentru o peri­oadă, a fost chiar printre cele mai bune modele din lumea open-source“, a spus un cercetător de top în domeniul AI și expert în LLM. Mai mult, modelul a impresionat și cunoscuți investitori de capital de risc, pre­cum Marc Andreessen, care a încercat să ia legătura cu echipa, potrivit unui investitor al fondului suveran de investiții al EAU. Un purtător de cuvânt al lui Andreessen a refuzat să comenteze.

Guvernul EAU a achiziționat un nou lot de cipuri Nvidia cu scopul de a se pregăti pentru mai multe aplicații legate de mode­lele lingvistice mari și de servicii cloud, po­trivit unei persoane din cadrul biroului de dezvoltare industrială din EAU.

Și acum, problema

Liderii în domeniul AI din Vest și experții în drepturile omului se arată îngrijorați că software-ul dezvoltat în cele două țări ar putea să aibă și utilizări discutabile. „Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt ținte frecvente ale represiunilor guvernamentale (în EAU și Arabia Saudită, n.r.)“, a declarat Iverna McGowan, directoarea Biroului European al Centrului pentru Tehnologie și Democrație din Bruxel­les. „Adăugați faptul că inteligența arti­fi­cială poate fi discriminatorie sau poate fi folosită pentru a spori supravegherea abu­zivă. Este înfricoșător“, a adăugat ea.

Ambele state stau pe munți de petrodo­lari, ca urmare a creșterii prețurilor la ener­gie din anul trecut și gestionează unele din­tre cele mai mari și active fonduri suve­rane de investiții din lume.

Așa se face că reprezentanți ai acestor fonduri au început să curteze start-upurile de AI din Vest, în încercarea de a accesa realizările acestora în materie de cod și de LLM, oferind la schimb resurse computa­țio­nale, potrivit informațiilor executivilor de la două companii europene de inteli­gență artificială, care însă au respins respec­tivele oferte.

Pe de altă parte, directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, aflat în iunie într-o vizită în regiunea Golfului Persic, lăuda vizionarismul autorităților din Abu Dhabi în recunoașterea importanței inteligenței artificiale. Într-o sesiune de întrebări și răs­punsuri în districtul financiar al ora­șu­lui, a ținut să spună că regiunea Golfului Persic ar putea „juca un rol central în această conversație globală“ în jurul teh­no­logiei emergente și a reglementării acesteia.

„S-a discutat despre AI aici, în Abu Dhabi, în special, și asta, înainte să fie la modă“, a remarcat Altman. „Acum, toată lumea vorbește de AI, ceea ce ne bucură, dar îi apreciem în mod special pe cei care vorbeau despre asta când toți credeau că revoluția AI nu va avea loc.“

Proiecții

Inteligența artificială ar putea contribui cu până la 15.700 de miliarde de dolari la economia globală în 2030, peste produsul intern brut, combinat, de acum, al Chinei și al Indiei, preconizează PwC.

  • INVESTIȚII. Un studiu McKinsey din 2018 anticipa că 45% din munca existentă în Orientul Mijlociu are potențialul de a fi auto­matizată până în 2030.. Potrivit The Inter­na­tio­nal Data Corporation, regiunea va cheltui 3 miliarde de dolari pe AI în 2023, sumă care se esti­mează că va ajunge la 6,4 miliarde de dolari până în 2026.
  • EFICIENTIZARE. EAU își propun să-și crească PIB-ul cu aproximativ 35% (96 de miliarde de dolari) folosind tehnologii de AI. Tot astfel, vor putea fi reduse cheltuielile guvernamentale cu până la 50% (o economie de aproape 3 miliarde de dolari).