Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii în privinţa recalculării pensiilor
Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a făcut un nou anunţ aşteptat de toţi pensionarii în privinţa modului de recalculare a pensiilor.
Astfel, potrivit ministrului, persoanele aflate în pensie nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001.
„Pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să duceţi niciun document cu venituri realizate după 2001”, a spus Bucura-Oprescu la o intâlnire cu pensionarii din judeţul Sibiu, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.
Ea a răspuns întrebărilor adresate de pensionari şi a explicat care sunt modificările din noua lege privind sistemul public de pensii, principiile de echitate, contributivitate şi stabilitate care au stat la baza noii legi, precum şi faptul că majorarea anuală a pensiei este garantată prin lege.
„Această lege a fost gândită pentru a corecta inechităţile care există în prezent. În primul rând garantăm prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile. Nu vor mai fi pensii diferite în funcţie de legile care au existat de-a lungul timpului. Regula de bază a pensiilor este că pentru muncă şi contribuţii egale pensiile vor fi egale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.
Este nevoie de adeverinţe doveditoare
Ministrul Muncii declara anterior că, începând cu data de 1 septembrie, pensionarii vor mai avea la dispoziție 6 luni pentru a aduce documente doveditoare pentru recalcularea pensiilor, în contextul în care mulți seniori se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare.
Tarifele adeverințelor
„Este în atenția noastră și această rană deschisă, legată de costul pe care îl generează. (…) Am analizat cu atenție și legislația, fiindcă în fapt, Legea Arhivelor Naționale, nu Legea pensiilor este cea care reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și Ordinul pe care președintele Casei Naționale de Pensii Publice a fost obligat să îl dea în baza acelei legi.
Colegii noștri de la CNPP și cu cei din Direcția de Asigurări Sociale a Ministerului Muncii, au avut deja, în grupul de lucru pe care l-am creat, întâlniri pentru asta, încercând să vadă cum putem să îmbunătățim situația”, a mai spus ministrul Muncii.