Antreprenoarea Anca Tănăsescu mizează pe educația științifică prin experimente și lucrează la un produs care să ajute profesorii în activitățile lor practice

A organizat primele ateliere Wow Lab în 2013, iar astăzi lucrează deja la un produs edutech de educație științifică prin experimente XR (extended reality), care să ajute profesorii în activitățile lor practice din clasă și astfel să complementeze orele de știință. Antreprenoarea Anca Tănăsescu, fondatoarea Wow Lab, s-a inspirat inclusiv din alte țări ca să își dezvolte ideea în plan local și a calibrat serviciile oferite de Wow Lab în funcție de modelele utilizate în Anglia sau America, unde există o cultură a educației științifice atât pentru copii, cât și pentru adulți.

”Am creat Wow Lab, prima companie de educație științifică prin experimente din România, cu scopul de a oferi copiilor experiențe și răspunsuri la curiozitățile lor din domeniul științei. Prin urmare, nu ne concentrăm pe performanța academică sau pe curricula școlară și nici nu organizăm concursuri sau olimpiade. Scopul nostru este să oferim bucuria și entuziasmul cunoașterii, nu note și ierarhii. De aceea ne numim Wow Lab – The Why-ology Institute”, spune Anca Tănăsescu.

Aceasta a fost dintotdeauna pasionată de partea experimentală a științei și, în plus, înainte de a lansa businessul, în acea perioadă a căutat pentru fiul său astfel de ateliere, în contextul în care activitățile extrașcolare disponibile pentru copii erau numai sporturi, limbi străine sau discipline creative, umaniste (balet, fotbal, pian, limbi străine, arts & crafts). ”Nu reușeam să găsesc nimic pe parte de știință, care mie mi se părea cel puțin la fel de relevantă și fascinantă pentru educația copiilor. În plus, copiii vor să cunoască și să testeze cât mai multe tipuri de activități, sunt curioși și activi și este cea mai bună perioadă pentru descoperiri. Căutând, mi-am dat seama că poate sunt și alți părinți într-o situație similară. Și, într-adevăr, așa era. (…) În primăvara lui 2013 am participat la un program de antreprenoriat la nivel național unde am câștigat și un premiu pentru cel mai bun business plan în regiunea București-Ilfov. Apoi, în același an, am înființat Wow Lab”, își amintește antreprenoarea.

Businessul a început treptat, într-o primă fază din propriul salariu – lucra full time într-o multinațională, pentru ca ulterior să se autofinanțeze, tot profitul fiind reinvestit. Meseria mea de bază este în comunicare și marketing, iar cu Wow Lab nu sunt la prima experiență de business. Înaintea înființării Wow Lab, am avut o agenție de branding pentru care am lucrat full time timp de trei ani, însă criza financiară din 2008 a dat peste cap planurile acelor ani”, mai spune Anca Tănăsescu.

Pentru anul 2024, în ceea ce privește numărul de elevi, este prognozată o creștere cu 39% față de anul trecut. În cei 11 ani de activitate, Wow Lab a realizat peste 200 de experimente și a oferit peste 3.500 de ore de predare, implicând aproximativ 20.000 de copii. De asemenea, cifra de afaceri din 2024 este estimată să ajungă la 600.000 de lei, cu 50% maim ult prin comparație cu 2023.

În 2023, 75 de clase din 34 de școli au participat la atelierele Wow Lab. Pentru 2024, startup-ul estimează că va ajunge la 105 clase din 55 de școli, cu un total de 4.600 de elevi participanți, în creștere cu 39% față de cei 3.300 de copii din 2023. Formatorii Wow Lab sunt tineri oameni de știință români și străini – studenți sau absolvenți de chimie, fizică, biologie, farmacie, medicină.

Anca Tănăsescu este de părere că există un mare potențial de dezvoltare pe acest segment, în plan local și internațional, cu ”o efervescență în alocarea resurselor pentru cercetare și educație științifică în general, atât prin prioritățile strategice ale UE și SUA, cât și prin creșterea importanței educației practice, experiențiale în sistemele de educație mai avansate, cum ar fi cel finlandez.”