ANM, în alertă! COD ROŞU de caniculă în toată ţara. Recomandările Ministerului Sănătăţii
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu a cerut convocarea unei videoconferinţe cu prefecţii după ce pentru mai multe judeţe au fost emise avertizări cod roşu de caniculă şi a anunţat că trebuie luate măsuri pentru protejarea populaţiei.
”În final, pentru că urmează zile în care avem cod roşu de caniculă solicit Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne să convoace de urgenţă o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii administraţiei locale. Trebuie luate măsuri pentru protejarea populaţiei şi pentru adaptarea programului de lucru al agenţilor economici conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.
_____________________________________________________________________________
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat pentru mai mult de trei sferturi dintre judeţele ţării. Atenţionarea este valabilă în acest weekend, când temperaturile vor urca la 41 de grade.
Potrivit ANM, codul roşu este valabil pentru zilele de 13 şi 14 iulie şi vizează zone din Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova şi Municipiul Bucureşti.
sursa foto: meteoromania.ro
În aceste regiuni, valul de căldură va continua să se intensifice şi se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale. Conform ANM, valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare. În restul ţării, va fi Cod portocaliu la final de săptămână.
Astfel, în judeţele din Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi zona Carpaţilor Orientali, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale
Astfel, sub Cod portocaliu se vor afla judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Harghita, Braşov, Covasna, Tulcea şi Constanţa, integral, şi parţial, Suceava, Neamţ şi Bacău, restul judeţelor fiind vizate de Codul roşu.
Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru zilele caniculare
Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă. Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.
„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Consumaţi un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute
În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).