Analiză: OPEC+ ia prin surprindere piețele. Ce urmează după reducerea producției de petrol?

Duminică, OPEC+ (cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – OPEC – și aliați, printre care și Rusia) a anunțat o reducere a producției de petrol cu 1,16 milioane de Barili pe zi până la finalul anului, o decizie cu atât mai surprinzătoare cu cât semnalele furnizate anterior erau de păstrare a nivelului asumat de cartel, potrivit lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale.

Hotărârea venită în afara calendarului agreat pare setată pentru a oferi un semnal, și nu doar pentru traderii luați prin surprindere într-o zi de weekend, la o oră de amiază europeană.

Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, prințul Abdulaziz bin Salman, vorbise în trecutul mai îndepărtat despre dorința de a surprinde speculatorii, afirmând acum trei ani că dorește ca traderii să fie cât mai chinuiți de nesiguranță cu putință.

Decizia recentă ar putea avea, însă, o conotație politică și economică mai largă. Ea descrie o abordare focalizată în principal pe interesul regatului saudit, ale cărui nevoi de finanțare pentru programul de reformă și investiții denumit Vision 2030 vor fi în creștere.

Arabia Saudită și Rusia sunt statele care vor oferi cea mai mare parte a ajustărilor, în completare venind alte țări membre cu cote mai mici.

De partea statelor importatoare de energie, o temperare a prețurilor, preferată de Europa, Statele Unite și de o serie de state care se luptă încă cu inflația ridicată, a devenit acum mai dificilă.

Pentru băncile centrale, o dobândă mai ridicată decât înainte ar putea fi necesară pentru a contracara efectele inflaționiste ale unui petrol mai scump, dacă într-adevăr cotațiile se vor menține sensibil mai sus decât înainte de decizie. Este o veste nedorită pentru cei care sperau, în special în SUA, o rapidă schimbare de direcție, spre reducerea dobânzilor. Cu toate acestea, indicele bursier S&P500 a închis luni pe plus, un avans de 0,37%.

Petrolul Brent a crescut cu 6,1% iar WTI, tranzacționat în SUA, cu 6,3%, ușor sub maximele atinse luni dimineața în sesiunea asiatică.

Va fi nevoie de timp pentru a vedea cum va „digera” piața noile informații.

La prima vedere, orientarea spre unul dintre obiectivele pe care le putem bănui din declarații anterioare, acela de a „scutura” pozițiile speculative pe direcția vânzării, a înregistrat deja o victorie.

Cum va fi afectat prețul la pompă

Este, de asemenea, prea devreme pentru a spune dacă vom vedea efecte în privința diferențialului motorină/benzină, inclusiv după sancțiunile impuse Rusiei.

Ca și alte state europene, România a reușit să se adapteze la noile condiții de după 5 februarie. În Europa, tradițional alimentată cu motorină din importuri, au fost redesenate rutele de aprovizionare, resurse din India, Turcia și state mediteraneene venind în înlocuirea celor din Rusia. Cantitățile mai mici de materie primă pe piață ar urma să aibă, totuși, efectul unui preț agregat mai mare pentru carburanți.

Agenția Internațională pentru Energie estima un deficit de 1 – 1,5 milioane de barili pe zi, înaintea acestei decizii. În noul mediu, diferența s-ar putea adânci, însă este foarte relevantă dinamica economiei chineze, în plină refacere după o lungă perioadă de restricții.

Pe de altă parte, deși China este în revenire, situația bancară din SUA, o viziune reținută vizavi de situația din Europa, unde Banca Centrală Europeană e nevoită să întărească politica monetară pentru a stăvili inflația, și producții mai mari în unele state africane limitează riscul unui salt pronunțat al prețurilor.

Barilul de petrol la 100 de dolari?

Probabilitatea de a ajunge la 100 de dolari/baril, după anunțul OPEC, a crescut considerabil.

Pe termen mediu, însă, investitori, guverne, bănci centrale vor urmări cu preocupare dinamica economiei reale în China și alte piețe emergente, pe lângă evoluția din SUA sau Europa. O recesiune în SUA continuă să fie un scenariu posibil. Europa, ,,salvată” de o iarnă mai blândă și de prețuri mai mici la energie electrică și gaze naturale, încă are de depășit povara inflației.

Disponibilitatea OPEC de a oferi situații de piață neprevăzute e acum percepută a fi mai ridicată.

Piețele ar putea „traduce” aceasta în corecții de preț mai timide, având în vedere conștientizarea riscurilor de către speculatori și traderi. Ritmul de creștere mai lent al zăcămintelor de tip șisturi petroliere din SUA și nevoia de a reface rezerva strategică se adaugă argumentelor pentru a vedea un interval de susținere a cotațiilor petrolului mai ridicat decât înainte.

Odată cu sezonul de vară în emisfera nordică, dorința de călătorii și vacanțe, fie cu mașina, avionul sau alte mijloace de propulsie consumatoare de combustibili fosili, va antrena o nouă sursă de cerere pentru petrol, iar surpriza din weekend netezește calea unor aprecieri ale cotațiilor înspre vară.

Volatilitatea și sensibilitatea variabilă la știri și evenimente de risc sunt, însă, caracteristici cunoscute ale petrolului, aspect reținut de participanții la piață.