Ambasada României la Kiev şi-a redus activitatea din cauza situaţiei de securitate

Ministerul de Externe anunţă că Ambasada României la Kiev şi-a redus activitatea din cauza situaţiei de securitate. 

”Având în vedere evoluţiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate şi membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecţiei personalului, activitatea fiind limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă”, a transmis MAE.

Potrivit documentului citat de News.ro, ”situaţia este monitorizată permanent şi, în consultare şi cu autorităţile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcţie de evoluţii”.

Statele Unite şi-au închis temporar ambasada de la Kiev, după ce au primit ceea ce afirmă a fi ”informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ în 20 noiembrie”.

De asemenea, ambasadele Spaniei și Italiei la Kiev și-au suspendat activitatea până la sfârșitul zilei de miercuri, din cauza unei posibile „amenințări la adresa securității”.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a promis marţi un răspuns „corespunzător” la tirurile ucrainene cu rachete americane ATACMS împotriva Rusiei, denunţând implicarea SUA în aceste lovituri şi văzând în ele o „nouă fază” a conflictului. „Considerăm aceasta drept o nouă fază a războiului occidental împotriva Rusiei şi vom reacţiona în consecinţă”, a declarat Lavrov în faţa jurnaliştilor la Rio de Janeiro, după summitul G20.

Armata ucraineană a lovit regiunea frontalieră rusă Briansk cu rachete americane ATACMS, după cum a confirmat marţi un înalt responsabil ucrainean.

Critici la adresa deciziei SUA de a furniza mine antipersonal Ucrainei

Între timp, Campania Internaţională pentru Interzicerea Minelor (ICBL) a denunţat decizia „dezastruoasă” a SUA de a furniza mine antipersonal Ucrainei, pentru a întări apărarea Kievului în faţa invaziei ruse, informează AFP.

„ICBL condamnă această decizie dezastruoasă a SUA (…). Ucraina trebuie să afirme clar că ea nu poate accepta şi că ea nu va accepta aceste arme”, a scris organizaţia într-un comunicat transmis AFP. Grupul, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1997, a afirmat că „va încerca să obţină ca SUA să revină asupra deciziei lor”.

Un înalt responsabil american a declarat că SUA vor furniza Kievului „mine antipersonal non-persistente”, adică echipate cu un dispozitiv de autodistrugere şi autodezactivare. Această decizie a intervenit după unda verde dată duminică de către preşedintele american Joe Biden Ucrainei pentru utilizarea de rachete cu rază de acţiune lungă furnizate de SUA împotriva teritoriului rus.