Algebra planșelor: Cum arată piața de arhitectură și proiectare, un business de un sfert de miliard de euro pe an
Desenează proiecte de construcții de un sfert de miliard de euro anual și se uită tot mai atent și la lucrări de dincolo de granițele țării. Vorbim despre arhitecții și proiectanții români, care încep să vadă (din nou) partea plină a paharului, chiar dacă mai au mult până să ajungă la afacerile pe care le rulau în urmă cu mai puțin de un deceniu.
Se spune despre români că se pricep, cel puțin în teorie, la toate, de la politică și fotbal până la mașini, case și, de ce nu, arhitectură. De la teoria anecdotică la concretul practicii de zi cu zi, serviciile de arhitectură și proiectare din România reprezintă o piață estimată anul trecut la circa 250 de milioane de euro, fiind punctul de plecare în tot ceea ce înseamnă o construcție, de la o simplă casă la un proiect de birouri de zeci de mii de metri pătrați. Cu toate acestea, vorbim de o industrie direct dependentă de investițiile altora – indiferent dacă sunt private sau de stat. Să-i schițăm, așadar, variabilele.
(IN)DEPENDENȚĂ. „Piața românească de arhitectură și proiectare s-a aflat dintotdeauna și încă se regăsește în strânsă legătură cu economia națională și, implicit, cu piața de investiții și construcții“, spune Florin Popa, fondator și managing partner al companiei de consultanță în construcții Vitalis Consulting, cu afaceri de 9,3 milioane de lei (2,1 milioane de euro) în 2016.
O evoluție macroeconomică pozitivă nu se traduce neapărat printr-o creștere a sectorului de arhitectură, care depinde foarte mult de domeniile spre care sunt îndreptate investițiile sau de evoluția diferitelor segmente ale industriei construcțiilor.
Cu titlu de exemplu, PIB-ul României a crescut anul trecut cu 4,8%, un plus ce plasează țara noastră între „vedetele“ Uniunii Europene la capitolul avans economic, însă această evoluție pozitivă de ansamblu nu s-a regăsit și în lucrările de construcții, care au scăzut per total cu 4,8% în 2016, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
E adevărat, declinul lucrărilor inginerești (de infrastructură) și-a pus cel mai mult amprenta asupra întregii industrii de construcții, însă au existat și sectoare mai „fericite“, precum cel rezidențial, care a încheiat anul cu o „coroniță de premiant“, adică un plus de peste 11%.
„Dincolo de proiectele rezidențiale, piața se separă din nou. În timp ce pentru clădiri administrative și de birouri cererea este încă destul de mare, clădirile dedicate industriei, educației, sănătății sau altor programe evoluează timid din punct de vedere cantitativ. Spațiile comerciale, nu atât în sensul construirii, cât mai ales în sensul amenajării, sunt și ele excepția“, spune arhitectul Sergiu Petrea, acționar și managing partner al biroului Tecto Arhitectura din București, cu afaceri de 0,82 milioane de lei (peste 180.000 de euro) anul trecut.
PLUSURI ȘI MINUSURI. Acestea fiind premisele, afacerile jucătorilor de pe piața de arhitectură și proiectare au crescut anul trecut cu 17% față de 2015, arată informațiile transmise către NewMoney de Oficiul Național al Registrului Comerțului, pe baza datelor de la Ministerul Finanțelor. Totuși, din punctul de vedere al valorii afacerilor, această industrie se află abia la jumătate față de maximul de aproape 500 de milioane de euro înregistrat în anul de boom 2008.
Iar acest lucru se întâmplă și în condițiile în care, față de anii 2007-2008, tarifele medii practicate pentru serviciile de arhitectură sau proiectare sunt mai mici. De altfel, recesiunea și-a pus puternic amprenta asupra prețurilor practicate în serviciile de arhitectură și proiectare: dacă tariful mediu orar ajungea la 20 de euro în 2007, în 2012 acesta scăzuse la 11 euro, arată datele Ordinului Arhitecților din România.
„Presiunea încadrării în prețuri cât mai mici trebuie să dispară, pentru a lăsa loc dezvoltării de soluții elaborate, competitive, care să genereze un nivel ridicat de calitate a locuirii“, spune acum Petrea de la Tecto.
O analiză mai extinsă a sectorului de arhitectură arată că, la finalul anului 2016, activau în domeniu puțin peste 4.900 de firme, cu 300 mai puține față de 2008. Mai drastică a fost scăderea numărului de angajați ale acestor firme, de la 14.000 în ultimul an de boom la 8.400 anul trecut. Cu precizarea că, în afara agenților economici care au declarat ca activitate principală arhitectura, absolvenții de arhitectură lucrează și în companii de inginerie de construcții, învățământ superior, sectorul nonprofit sau servicii publice, după cum arată datele publicate de Ordinul Arhitecților din România pe site-ul propriu.
PROIECȚII. Într-o lume din ce în ce mai globalizată, arhitecții și proiectanții români se uită cu atenție și către contracte externe. Tecto, de exemplu, a avut câteva proiecte rezidențiale în Germania și Austria, iar acum se află în discuții pentru un cartier de case eficiente energetic în apropiere de Cracovia (Polonia), respectiv un sanatoriu în Kazahstan. La rândul lor, cei de la Vitalis Consulting au lucrat anul trecut pentru trei hoteluri din Londra (Marea Britanie).
„Contractarea lucrărilor în străinătate este totuși mai dificilă, pentru că, dincolo de problemele ridicate de legislația diferită și de cadrul specific de avizare, trebuie găsite birouri locale partenere care trebuie coordonate pentru implementarea și supervizarea proiectului“, explică Sergiu Petrea de la Tecto. Chiar și așa, mărturisește că nu exclude să se uite pe viitor cu un interes mai mare către proiecte în afară.
Pe de altă parte, arhitectul mai spune că, la nivel local, cadrul legislativ care guvernează domeniul proiectării este „stufos, contradictoriu și neactualizat“ și că, nu de puține ori, raportul dintre efortul depus în procesul de proiectare propriu-zis și cel din etapa de avizare sau autorizare este nefavorabil.
„Așteptările sau, mai curând, speranțele noastre se îndreaptă către un mediu legislativ și administrativ mai conectat la perspectiva globală în ceea ce înseamnă proiectarea propriu-zisă“, spune Petrea.
Una peste alta, jucătorii din arhitectura din România speră ca piața să rămână în continuare în zodia creșterilor, mai ales că, cel puțin la nivel de investiții private, premisele sunt optimiste. „Pentru anii ce urmează, ne așteptăm la o intensificare a activităților la nivelul pieței construcțiilor din România, astfel că preconizăm o creștere a activităților arhitecturale și de proiectare“, spune Florin Popa de la compania de consultanță în construcții Vitalis Consulting.
Dacă și în ce condiții va reuși această industrie să ajungă la valorile de acum un deceniu, rămâne însă de văzut. Doar timpul (și planurile arhitecților) o vor arăta.
FOTO: Getty Images