Alexander Adamescu, arestat la Londra pentru falsificare de documente

alexander adamescu adriana-constantinescu_the-telegraph

Fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, Alexander, a fost arestat de autoritățile din Marea Britanie în cursul acestei luni, după ce ar fi folosit acte false în timpul procesului de extrădare în România.

Adamescu Jr. ar fi falsificat acte pe care le-a prezentat instanței ca fiind emise de Administrația Națională a Penitenciarelor, anunță Libertatea. În urma acestei fapte, omul de afaceri a fost arestat preventiv și nu va beneficia de cauțiune, după  ce instanța a admis solicitarea procurorilor.

Potrivit Libertatea, procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au accelerat, iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România.

Citește și: Puiu Popoviciu, omul de afaceri care controlează 1% din suprafața Bucureștiului, a fost eliberat pe cauțiune

Acesta a plecat în Marea Britanie după ce în mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă, potrivit digi24.ro.

România a formulat o cerere de extrădare către autoritățile din Marea Britanie, însă procedura a fost suspendată în aprilie 2017, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială. Avocații lui Alexander Adamescu susțineanu că acesta ar fi o victimă a „persecuțiilor politice” și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv.

Citește și:The Telegraph: Nora lui Dan Adamescu acuză statul român că a încercat să o răpească. Ce dovezi are?

Alexander Adamescu este fiul controversatului om de afaceri Dan Adamescu, care a murit la începutul anului trecut, în urma unei septicemii pe care a dezvoltat-o în penitenciar. Acesta avea de executat patru ani și patru luni de închisoare  în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Adamescu a deținut de-a lungul timpului pachete semnificative de acțiuni la Astra Asigurări, Unirea Shopping Center, hotelurile Intercontinental și Rex, clubul de fotbal Oțelul Galați și cotidianul România Liberă.

Caz similar cu cel al lui Puiu Popoviciu

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra de poliția metropolitană în luna august a anului trecut, la două săptămâni dup ce fusese condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul Băneasa. El dispăruse din țară înainte ca instanța să se pronunțe.

Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internațională, la o zi după ce instanța l-a găsit vinovat în dosarul Băneasa, privind tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

România a trimis o cerere de extrădare și pe numele lui Puiu Popoviciu, însă judecătorii britanici nu au decis încă dacă îl trimit sau nu înapoi la București.

 


FOTO: The Telegraph

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *