500 de clase au trecut la cursuri online. Unii elevi, obligaţi să vină la şcoală chiar și în scenariul roșu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, luni, că vrea ca elevii claselor terminale să aibă posibilitatea de a merge la școală, chiar și în scenariul roșu, dat fiind că Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt extrem de importante, iar predarea online a cauzat multe pierderi și e nevoie de recuperare cât mai rapidă a materiei.

Întrebat de ce insistă ca elevii claselor terminale să poată merge la școală chiar în scenariul roșu, ministrul Educației a explicat: „Examenele naționale sunt definitorii pentru viitorul elevilor, pentru viitorul acestei țări. Au o importanță deosebită. Având în vedere un an de predare online, care a generat pierderi, e nevoie să se poată recupera cât mai mult pentru susținerea acestor examene.

Ele se organizează la nivel național și nu pe scenarii. Deci e extrem de important să le dăm șansa elevilor de a se pregăti în condiții de siguranță. Asta înseamnă prezența la școală. Au început și orele remediale. Ele se fac exclusiv față în față. Îmi place să cred că vom respecta un principiu simplu: școlile se închid ultimele și se deschid primele”.

O să analizăm modalitatea. Nici acum cei care au persoane în familie cu vulnerabilități medicale sau cei care au sau au impresia că au orice fel de simptome specifice nu sunt obligați să meargă la școală chiar dacă sunt în scenariul verde sau galben. Am trimis azi Ministerului Sănătății această propunere. Sunt convins că se apleacă cu atenție maximă acestei solicitări”, a mai declarat Cîmpeanu, pentru Digi24.

Evoluția campaniei de vaccinare în rândul cadrelor didactice

Având în vedere trendul ascendent al ratei de infectare, suntem mult sub acest trend general. Numărul infectărilor în rândul angajaților e mai mare decât în rândul elevilor.

Azi, în cea de a cincea zi de vaccinare în centrele dedicate, avem aproape 27.000 de angajați vaccinați. Azi au fost aproape 6.000 de persoane vaccinate. În total și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina în centrele dedicate 60.000 de persoane. Mai avem 9 zile din a această campanie. Pe 10 martie, dacă se menținem acest ritm, vom avea 35% din personal vaccinat. Raportat la totalul cadrelor didactice, aproape 50%. Cred că acest lucru va contribui esențial la siguranța în școli”, a declarat ministrul.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, în perioada 23 februarie – 1 martie, au fost testate pozitiv 405 persoane din rândul elevilor și 418 din rândul cadrelor didactice și nedidactice. Aproape 500 de clase și-au suspendat cursurile cu prezența fizică, orele ținându-se online.