6 august, ziua care a schimbat lumea. Cum comemorează Japonia 73 de ani de la primul atac cu bombă atomică din istorie, cel de la Hiroshima

hiroshima bomba atomica mediafax

Au trecut 73 de ani de la primul atac cu bombă atomică din istorie. S-a întâmplat în ziua de 6 august 1945, în orașul japonez Hiroshima, dimineața, la ora locală 08.15. Un bombardier american de tip B-29, denumit „Enola Gay”, a lansat asupra oraşului bomba atomică „Little Boy”, a cărui explozie a cauzat, în acea zi şi în săptămânile care au urmat, moartea a peste 70.000 de oameni.

Un clopot a bătut prelung, luni, la Hiroshima, la 73 de ani de la tragicul eveniment care, urmat de atacul similar de la Nagasaki, a grăbit încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ceremonia de comemorare din acest an a fost marcată de un avertisment al primarului cu privire la o reintensificare a naţionalismului în lume, relatează AFP, citat de News.ro. „Dacă umanitatea uită istoria sau încetează să se confrunte cu ea, am putea să comitem din nou o greşeală teribilă. Exact de aceea este necesar să continuăm să vorbim despre Hiroshima”, a precizat Kazumi Matsui, actualul primar al orașului Hiroshima.

Citiți și: Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeii de către Rusia și mențin sancțiunile până când peninsula va fi înapoiată Ucrainei

„Eforturile în vederea eliminării armelor nucleare trebuie să continue”, a punctat primarul orașului care numără, în prezent, peste un milion de locuitori. El a mai adăugat că „anumite ţări se arată deschis naţionaliste şi îşi modernizează arsenalul nuclear, reaprinzând tensiuni care s-au potolit odată cu sfârşitul Războiului Rece”.

Premierul nipon Shinzo Abe a adoptat un ton mai puţin tranşant, într-un discurs care a scos la iveală contradicţii pe subiectul armelor nucleare. Anul trecut, Japonia a ales să nu semneze un tratat care interzice armamentul atomic, adoptat la ONU, iar astfel s-a aliniat puterilor nucleare care invocă ameninţarea nord-coreeană pentru a denunţa naivitatea textului.

Citiți și: Imagini din satelit arată cum Coreea de Nord pare să-și extindă o fabrică de rachete balistice

„În ultimii ani, a devenit evident că există divergenţe între ţări cu privire la moduri de a proceda la o reducere a acestor arme nucleare”, a declarat Abe, fără să se refere în mod direct la acest text, relatează presa străină. „Ţara noastră va acţiona cu răbdare pentru a servi ca punte între cele două părţi şi a purta eforturile comunităţii internaţionale” către o dezaemare nucleară, a mai declarat premierul nipon.

La trei zile după distrugerea orașului Hiroshima, o a doua bombă atomică, denumită „Fat Man”, s-a abătut asupra oraşului Nagasaki. A urmat, în 15 august, anunțul de capitulare al Japoniei, ceea ce a pornit sfârșitul războiului.

Barack Obama a vizitat Hiroshima în luna mai, 2016, ceea ce a reprezentat prima vizită în acest loc făcută de un preşedinte american în funcţie.

 

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *